fbpx
Home Thema'sBemoediging Een feest van ontmoeting en herkenning

Een feest van ontmoeting en herkenning

Elisabeth Medewerkersdag op de Eemlandhoeve

door Danielle Feddes
Elisabeth Ontmoetingsdag, welkom!

Het was een feest van ontmoeting en herkenning op de Elisabeth Medewerkersdag op de Eemlandhoeve. Medewerkers van de Elisabeth kwamen bij elkaar om te brainstormen over het nieuwe jaar.

,,Leuk om elkaars gezichten te zien.’’ Hoofdredacteur Thea Westerbeek opent de middag met een welkomstwoord en kijkt blij lachend de zaal rond: ,,Wat een opkomst. Allemaal betrokken bij Elisabeth Magazine, wat bijzonder.’’ We zijn op een ontmoetingsmiddag  van Elisabeth waarin we met elkaar nadenken over waar we heen willen met het blad en hoe wij onze ideeën en talenten hiervoor kunnen inzetten. Ook staat deze middag het afscheid van ds. André Troost centraal en signeert hij voor ons zijn nieuwste boek ‘Dan adem ik’.

Lekker buiten op de Elisabeth ontmoetingsdagElisabeth medewerkers aan het brainstormen

Ruim 30 medewerkers van Elisabeth Magazine zijn vanuit alle hoeken van het land neergestreken op de Eemlandhoeve in Bunschoten-Spakenburg. Op de tafels liggen her en der oude jaargangen van Elisabethbodes om door te bladeren. Ondertussen genieten we van de (biologische) thee en koffie met noten- en chocoladekoek en van de gezellige ontmoetingen met de andere medewerkers en het team. Sommigen zien elkaar voor het eerst en krijgen eindelijk beeld bij de naam, voor anderen is het een feest van herkenning.

Trouwe achterban

Thea leest een tekst voor uit Efeze 1 waarin Paulus God dankt voor het geloof en de liefde van de Efeziërs voor alle heiligen. Thea: ,,Precies wat we als redactie ook doen: bidden voor onze lezers en al onze medewerkers. Elk van die medewerkers is op zijn of haar eigen manier betrokken bij ons blad en daar zijn we heel dankbaar voor, net als voor onze trouwe achterban. We willen onze lezers heel graag vertellen over God en hoe rijk het is om met Hem te leven. We bieden hun handvatten om het geloof te beleven, door middel van bemoediging, troost en hoop. Maar ook ontspanning natuurlijk.’’ Na dit welkom doen we een kennismakingsspel, zodat we elkaar – de meesten werken vanuit huis – een beetje beter kunnen leren kennen.

Afscheid van ds. A. Troost

Vervolgens gaat de aandacht naar het afscheid van ds. Troost, die 40 jaar bij Elisabeth betrokken is geweest en al die jaren trouw zijn bijdragen bleef sturen. ,,Het begon allemaal met een kras op een grammofoonplaat in het najaar van 1982’’, aldus Thea. ,,Zijn eerste artikel heette namelijk ‘Kras’.’’ Redactieassistente Corine moest het echt opspeuren in de archieven, want in die tijd waren de stukjes nog zonder auteursnaam (en ook onbetaald, overigens). André schreef het met de gedachte het in te sturen naar Elisabethbode. De toenmalige hoofdredacteur Dien de Haan kon dat wel waarderen en zocht hem persoonlijk op. Dat was het begin van een langdurige samenwerking. André:  ,,Veertig fantastische jaren.’’

Ds. André Troost: 40 fantastische jaren

Achterin de zaal staat een tafel met zijn nieuwste boek: ‘Dan adem ik’, een verzamelbundel met zijn mooiste artikelen en gedichten. Honderden bijdragen leverde hij. ,,Daarin kan niemand bij EB jou evenaren’’, aldus Thea. Daarnaast was hij enorm veelzijdig: hij schreef boeken, preken, dagboeken, overdenkingen, gedichten en liederen, ja, wat eigenlijk niet? ,,Een echte liefhebber van de woordkunst, zo sta je bekend. Je hebt veel mensen laten genieten van woorden, mooie zinnen en citaten, maar was ook voor vele lezers tot troost en bemoediging.’’

Voor ds. Troost is deze dag het allerlaatste evenement met een datum; hij heeft al zijn werkzaamheden afgerond. Maar hij heeft het met liefde gedaan, merkt hij op. ,,Vanavond gaat de agenda de prullebak in’’, grapt hij. Waarop zijn vrouw direct reageert: ,,Als je maar niet denkt dat ik je agenda ga bijhouden.’’ Het leidt tot gelach. Maar het is een lach en een traan, want volgens Thea maakt zijn afscheid ons allemaal ‘onTroostbaar’.

Waardering van de lezers

We gaan over tot de orde van de dag: Hoe gaat het eigenlijk met ons 93-jarig Magazine? Thea: ,,Vorig jaar moesten veel grote bladen al stoppen, Vogue en Viva, onder andere. Dus wij zijn extra blij dat we nog bestaan, dat we gezond zijn en dat Jongbloed in ons investeert.’’ Veel mensen zijn online actief en halen daar hun informatie vandaan. Reden voor de redactie om ook een online medewerker (ondergetekende) in het team op te nemen om de website en de Facebook-pagina bij te houden.

Elisabeth biedt daarnaast ook speciale thema-abonnementen voor kerken en verenigingen aan. Verder zijn er producten rond het blad, zoals boeken van uitgeverij Jongbloed, maar ook de prachtige Elisabethbijbel, die nieuwe abonnees krijgen. ,,We tellen onze zegeningen’’, aldus Thea. ,,We bestaan al 93 jaar. Inhoudelijk zijn we ook sterk. Onze lezers hebben grote waardering voor het blad. We worden zelf ook regelmatig opgebouwd door artikelen die we schrijven of lezen. En dankzij onze fantastische vormgevers, fotografen en illustrators heeft het blad ook een hele mooie uitstraling.’’

Nieuwe ideeën

Alle reden dus om flink aan te weg te timmeren en meer bekendheid te geven aan Elisabeth. We worden hierna aan het werk gezet om onze ideeën voor thema’s aan te dragen en manieren waarop we meer abonnees kunnen werven. Iedereen krijgt een A-4’tje en een pen en vervolgens doen we waar we allemaal zo goed in zijn: brainstormen en schrijven. Inspiratie genoeg in de zaal, dus deze actie levert weer plenty nieuwe ideeën op voor de redactie.

Na het harde werken genieten we van een heerlijke pure maaltijd, met opnieuw gezellige en inspirerende gesprekken. Het eten op de Eemlandhoeve komt vers van het land. Zowel het vlees (van eigen koeien), als de groente, het fruit en de aardappels komen van het eigen erf, een terrein van 3 ha. Hierna is het tijd om afscheid te nemen. Met een hoofd vol nieuwe indrukken en een leuke goodiebag met een paar Elisabeths, lekkere bonbons en het boek ‘Even Stilstaan’ van redacteur Douwe Janssen, rijden we allemaal weer naar onze eigen stek. Voor herhaling vatbaar deze dag.

Kip op de Elisabeth ontmoetingsdag

Tekst: Daniëlle Feddes

Beeld: Monique Boom en Daniëlle Feddes

Lees ook het artikel over dominee Gerrit Vreugdenhil: ‘Ik heb een intense ontmoeting met God gehad’.

Wil je ons graag beter leren kennen? Wij doen elke dag ons best om voor jou een mooi blad te maken! Probeer eens een proefabonnement op de Elisabeth: Proefabonnement 6 nummers voor € 13,50,-.  We willen je graag ontmoeten!

 

 

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved