fbpx
Home Kunst Lezen tot op hoge leeftijd in het Rijksmuseum

Lezen tot op hoge leeftijd in het Rijksmuseum

De 'Lezende oude vrouw' van Gerard Dou

door Danielle Feddes
Lezende oude vrouw-Gerard Dou

Van een lezende vrouw op leeftijd gaat blijkbaar een zekere charme uit, want dit onderwerp is geregeld door beroemde kunstenaars ter penseel genomen. Denk aan Rembrandt van Rijn, Jan Lievens en Cornelis Kruseman. Ook Gerard Dou heeft een lezende oude vrouw vereeuwigd. Dit doek werd zelfs zijn belangrijkste werk.

De oude vrouw op het doek van Dou heeft ondanks haar rimpels nog een prachtige, zachte huid, wat op zichzelf al knap geschilderd is. Het is ook gedetailleerd geschilderd, want we zien wat de vrouw leest: het begin van Lucas 19. Daarin staat het verhaal van Zacheüs, een hoofdtollenaar die erg rijk is. Hij ontvangt Jezus vol vreugde in zijn huis en zegt tegen Hem dat hij de helft van zijn bezittingen aan de armen zal geven en bij afpersing het viervoudige zal vergoeden. Aan de kleding van de vrouw is af te zien dat ze eveneens rijk is. Laat ze zich door het evangelie inspireren, wil ze als opdrachtgever laten zien dat ze goed bezig is, of bevat het schilderij een boodschap van de kunstenaar voor rijke mensen?

Nachtstukken met kaarslicht

Gerard (officieel Gerrit) Dou (1613-1675) ging op zijn veertiende in de leer bij Rembrandt. In 1632 vestigde hij zich als zelfstandig schilder in Leiden en verwierf daar al snel roem. Vanaf 1640 legde hij zich toe op het schilderen van taferelen uit het dagelijks leven, ook wel genrestukken genoemd. Hij ging zeer gedetailleerd te werk. Daarom wordt hij fijnschilder genoemd. Hij wilde zijn techniek zozeer verfijnen dat hij zelfs zijn eigen penselen fabriceerde. Ook was hij bedreven in licht-donkereffecten. Dou is bekend om zijn nachtstukken met kaarslicht.

Tekst Monique Boom
Beeld Rijksmuseum

Lezende oude vrouw, Gerard Dou, 1631-1632, olieverf op paneel, ca. 71 x 55 cm, Rijksmuseum Amsterdam

Wil je zelf graag Elisabeth Magazine ontvangen? Neem dan een abonnement en ontvang ons magazine twee keer per maand bij jou thuis. Of probeer eerst een proefabonnement. 

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved