fbpx
Home Thema'sBemoediging Hoop in een wereld van puin

Hoop in een wereld van puin

Open Doors-dag: een impressie

door Danielle Feddes
Open Doors-dag 2022

Afgelopen zaterdag vond de jaarlijkse Open Doors-dag plaats met als thema ‘Baken van Hoop’. Ruim vierduizend bezoekers kwamen vanuit het hele land verdeeld over de dag naar de Midden Nederland Hallen in Barneveld om te luisteren naar sprekers uit verre landen en te genieten van prachtige muziek en samenzang. Elisabeth Magazine was erbij. Een impressie.

Het verhaal van hoop

Hoe is het om te leven met hoop in een wereld vol puin, vervolging en bedreigingen? De jongste spreekster van de dag, Rafif (12) uit Irak, verloor haar vader bij een bomaanslag. Laura uit Colombia kreeg als kind al te maken met vervolging. Deze twee jonge vrouwen gaven een indrukwekkend getuigenis op de Open Doorsdag. Ook priester Poulos uit Irak en pastor Enrique uit Colombia waren overgekomen om hun verhaal te vertellen.

Met het thema ‘Baken van Hoop’ wil Open Doors benadrukken dat de Here God het ultieme baken van hoop is. Het programma was dit keer verdeeld over de middag en de avond. De verhalen van onze vervolgde broeders en zusters waren aangrijpend, maar daardoorheen schijnt ook het verhaal van deze hoop.

Psalm 16 en Psalm 138 in het Nederlands en Arabisch

Daarnaast werd er op de dag een bijzondere muziekvideo vertoond, een samenwerkingsproject van de Open Doors-band met Irakese muzikanten. De video is opgenomen op het dak van het seminarium in Qaraqosh, op de vlakte van Ninevé. Dit is een plek waar voorgangers opgeleid werden, totdat IS in 2014 de stad veroverde en van deze plek een geïmproviseerd ziekenhuis maakte voor gewonde IS-strijders. Het was een van de donkerste plekken tijdens de bezetting.

In het lied zongen de Nederlandse en Irakese bandleden Psalm 16 samen met Psalm 138, zowel in het Arabisch als in het Nederlands. ,,Psalm 16 bezingt dat God ons nooit uit Zijn hand laat vallen. Psalm 138 is een lofprijzing voor God, omdat we juist op deze plek willen danken dat Hij ons nooit in de steek laat. IS probeerde de kerk van Irak te verwoesten, maar nu klinkt er een lied van hoop”, aldus de band.

‘We moeten mensen van lef en moed zijn’

Open Doors-directeur Maarten Dees stond stil bij het overlijden van Anne van der Bijl, de oprichter van Open Doors. Anne van der Bijl overleed dinsdag 27 september op de hoge leeftijd van 94 jaar. ,,Het overlijden van Anne van der Bijl doet me meer dan ik dacht”, zei Dees zaterdag tijdens de opening van de Open Doors-dag. ,,Anne’s liefde voor God en zijn werk in de wereld was aanstekelijk. Anne was een echte evangelist en greep iedere kans aan om te vertellen over Jezus. Hij was een inspirerend en confronterend voorbeeld.”

Anne van der Bijl stond ook wel bekend als ‘Gods smuggler’, Gods smokkelaar. Hij smokkelde Bijbels naar de zogenaamde ‘gesloten’ landen: landen waar je niet vrij het evangelie mag brengen. ,,Van Anne leren we”, aldus Dees, ,,dat we allemaal geroepen zijn als volgelingen van Jezus Christus. We moeten mensen van lef en moed zijn. We mogen allemaal op onze eigen plek een baken van hoop zijn.”

We mogen allemaal op onze eigen plek een baken van hoop zijn

Priester Poulos uit Irak vertelde hoe zijn woonplaats Bashiqa in 2014 verwoest werd door IS. Hij was de laatste die wegging uit de verwoeste stad, en ook de eerste die weer terugkwam. ,,Toen ik terugkeerde in Bashiqa lag de hele stad in puin”, vertelt hij ontroerd. ,,Het was er leeg en verlaten. De kogelgaten in de kerk waren als een litteken.”

Maar Poulos leeft met hoop. Hij weet: ,,God gebruikt de gewone mensen om Zijn plan uit te voeren. God wil ieder mens gebruiken als een baken van hoop. Ik verlang er naar dat iedere christen in Nederland ook een baken van hoop is in deze donkere wereld.”

‘Ik heb mijn vader nooit gekend, maar hij is een held’

Rafif, de jongste spreker (12) op de Open Doors-dag, deelde  haar indringende verhaal over haar leven in Irak. ,,Ik heb mijn vader nooit gekend, maar hij is een held.” Rafifs vader offerde zijn eigen leven op toen hij een bomaanslag kon voorkomen. ,,Mijn vader aarzelde geen moment, maar dat kostte hem wel zijn leven.” Zijn vrouw was op dat moment zes maanden zwanger van Rafif.

,,Mijn vader is weg en zal niet meer terugkomen”, vervolgde Rafif. ,,Ik mis hem elke dag. Maar één ding weet ik heel zeker: God laat je nooit alleen, wat er ook voor verschrikkelijks gebeurt. Nooit, maar dan ook nooit! God is altijd met je.”

Mijn vader had elke dag hoop, hoe de situatie ook was. Ik voel me bemoedigd door hem.

Rafif blijft ondanks het gemis en de chaos hoopvol. ,,Mijn vader had  elke dag hoop, hoe de situatie ook was. Hij ging naar werk, hij hielp zijn naaste, glimlachte en maakte grapjes. Ik voel me bemoedigd door mijn vader. Het is alsof hij elke dag zegt dat ik dat ook mag doen.”

‘God verhoorde het gebed van mijn oma’

Na de pauze was het woord aan de Colombiaanse pastor Enrique. Op jonge leeftijd maakte hij een radicale keus voor Jezus en weerstond de druk van de plaatselijke guerrillagroep. ,,Omdat mijn oma doof was, bad ze altijd met harde stem. Als we thuiskwamen, moest ik alle woorden van de voorganger herhalen. Toen ik kon lezen, gaf ze me een Bijbel. Met luide stem moest ik de Bijbelteksten voorlezen. Hoe meer ik de Bijbel las, hoe sterker Gods woord in mijn hart doordrong. Ook al zat ze in een andere kamer, ik kon haar gebed luid en duidelijk horen. Ze bad dat ik niet bij de guerrillagroep zou gaan. God verhoorde het gebed van mijn oma”.

Hoe meer ik de Bijbel las, hoe sterker Gods woord in mijn hart doordrong.

In het gebied waar pastor Enrique werkt, werden in één jaar meer dan 43 voorgangers vermoord. Enrique twijfelde of hij moest blijven doorgaan met zijn werk. Maar zijn vrouw zei: ,,Ik ben liever de weduwe van een voorganger dan de vrouw van een lafaard.”

Anne van der Bijl reisde indertijd naar Colombia af om de weduwen van de voorgangers te bemoedigen, en bezocht toen ook Enrique. Samen met Anne legde Enrique contact met de guerrillastrijders en sloten ze een bijzondere deal: voor elk wapen dat ze zouden inleveren, zouden ze een Bijbel terugkrijgen. Zo werden 26.000 wapens ingeruild voor evenzoveel Bijbels!

‘Jullie gebeden geven vervolgde christenen de kracht om door te gaan’

De Colombiaanse Laura kreeg als kind al te maken met vervolging. Omdat haar vader voorganger was, leefde ze elke dag in angst en onveiligheid. Nu woont Laura in een veilig opvanghuis waar ze medechristenen bemoedigt en steunt.

,,Ze zeiden tegen mijn vader: ‘Als je doorgaat met preken, vermoorden we je of rekruteren we je kinderen.’ Maar mijn vader hield vol.” Toch stopten de bedreigingen niet. Op een dag zag Laura’s moeder een vreemdeling aankomen. ,,Mijn moeder rende naar boven waar we ons samen verstopten. We hoorden hoe er een man de trap op kwam en alle kamers binnenging. Vol angst keken we elkaar aan. Mijn moeder zette haar handen op de deur en begon in stilte te bidden om bescherming. De voetstappen stopten precies voor onze deur. Toen hoorden we hoe hij weer wegliep en vertrok. Dat was een wonder.”

Het gebed is het sterkste wapen dat we hebben. Houd vol!

Laura had een duidelijke boodschap op de Open Doors-dag. ,,Jullie gebeden geven vervolgde christenen de kracht om door te gaan. Het gebed is het sterkste wapen dat we hebben. Daarom wil ik jullie op het hart drukken: houd vol!”

Optreden Open Doors-band en Irakese muzikanten

Bijzonder dit jaar was het optreden van de Open Doors-band samen met Irakese muzikanten. Open Doors huismuzikanten Jan Willem van Delft, Eline Segers en Ruben zijn op reis gegaan naar Irak om daar ter plekke een nummer op te nemen met de lokale gemeenschap. Ze hebben twee psalmen zo bewerkt, één in het Arabisch en één in het Nederlands, dat het een mooi geheel is geworden. Open Doors-persvoorlichter Wiebe Strikwerda: ,,De Irakezen kozen voor een opgewekte Psalm, de Nederlanders – denkend dat de Irakezen het zwaar hadden – een wat meer neerslachtige. Samen werd het een prachtig geheel.”

In het vliegtuig werd de laatste hand gelegd aan de bladmuziek, en in twee dagen werd het nummer ingestudeerd en uitgevoerd. Met een prachtige muziekvideo geschoten bovenop het centre of hope – dat ten tijde van ISIS nog werd gebruikt als veldhospitaal. Een muzikaal genieten voor alle bezoekers van de Open Doors-dag.

Ook nog even (na)genieten? Hieronder vindt u de link naar de muziekvideo.

https://youtu.be/_ADEp-OnRYg.

Tekst: Open Doors en Daniëlle Feddes

Beeld: https://www.willemjandebruin.nl/

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

 

 

 

 

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved