fbpx
Home Interview Richard Groenenboom: ‘Ik kijk ernaar uit dat al het onrecht voorbij zal zijn’

Richard Groenenboom: ‘Ik kijk ernaar uit dat al het onrecht voorbij zal zijn’

door Maaike Sloetjes

Hij weet hoe hij een verhaal moet brengen, journalist en woordvoerder Richard Groenenboom van Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK). Het is zijn vak, maar ook zijn passie, geïnspireerd door de verhalen van vervolgde christenen. ,,Zij helpen mij om mij meer radicaal toe te wijden aan God.”

Droomde je er vroeger al van om journalist te worden?
„Onbewust wel, denk ik. Als elfjarig jongetje speelde ik al ‘radiootje’. Duwde ik mijn moeder een microfoon onder haar neus om te vragen hoe ze de vakantie vond. Het leek me geweldig om naar plekken te gaan waar niemand kon komen. Tegelijkertijd was ik veel met het geloof bezig. Ik ben opgegroeid in een reformatorisch gezin. Mijn ouders hadden ontzag voor God en ik proefde dat het echt was. Zelf ontbrak het mij aan geloofszekerheid. Dat is een proces geweest.”

Hoe heeft jouw geloof zich ontwikkeld?
„Voor de EO maakte ik allerlei programma’s over het geloof en ik sprak met diverse christenen. Ook kwam ik in aanraking met mensen die vervolgd werden vanwege hun christen-zijn. Geloofszekerheid gaf hun de kracht om vol te houden en de hoop die zij hadden, raakte mij. Ik ontdekte een diep verlangen naar meer van God in mijn persoonlijk leven. Hun verhalen helpen mij om me meer radicaal toe te wijden aan God, in gebed Hem op te zoeken.”

Je had een mooie baan bij de EO. Wanneer dacht je: ‘Het moet anders’?
„Dat was in 2008. Voor Radio1 reisde ik naar India om een verhaal te maken over christenen die te maken hadden met gruwelijke vervolging. Moord, verminking, het was ontzettend heftig. Toch spraken ze over vergeving en je vijanden liefhebben. Dat maakte veel indruk op me. Maar één gesprek kwam echt binnen. Dat was met een zestienjarige jongen. Hij vertelde over z’n opleiding en plannen. Dat verbaasde mij enorm. Hoe kon hij een toekomst zien in al deze ellende? Toen was het zijn beurt om verbaasd te zijn: welke Bijbel lees jij eigenlijk? ‘Life is a journey, not a destination’, zei hij. Oftewel: het leven is een reis, geen eindbestemming. Hij gaf aan dat wie Jezus volgt, te maken krijgt met vervolging. De Bijbel staat er toch vol mee? In dat perspectief plaatste deze jongen alles wat hij meemaakte, het hoorde er gewoon bij. Deze ontmoeting zette bij mij iets in gang: ik wilde mijn journalistieke vaardigheden gaan inzetten voor deze mensen. Hoe, dat wist ik nog niet.”

Uiteindelijk kwam je terecht bij SDOK.
„Ik had een paar heftige reizen gemaakt voor de EO en die hadden impact. Ik kon me niet meer druk maken om allerlei ‘kleine’ problemen, er speelden veel grotere issues! De focus van mijn leven verlegde zich en ik had het idee dat mijn toekomst met de vervolgde kerk te maken zou kunnen hebben. In die periode sprak ik ‘toevallig’ met de directeur van SDOK. Ze hadden een vacature. Of dat niet iets voor mij was?”

Lees het hele interview met Richard in Elisabeth nr. 1.

Tekst: © Elisabeth (Eline Broekhuizen)
Beeld: Elisabeth Ismail

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved