fbpx
Home Column Column Reinier van den Berg over het ‘onzichtbaar gevaar’

Column Reinier van den Berg over het ‘onzichtbaar gevaar’

door Maaike Sloetjes

Het weer kan van dag tot dag enorm verschillen. De ene dag regen, de volgende dag zon. Soms gaat het nog veel sneller en zie je op een enkele dag alle mogelijke weertypen voorbijkomen. Met het klimaat is dat heel anders.

Het klimaat verandert niet van de ene op de andere dag. En zelfs niet binnen de termijn van een paar jaar. Klimaatveranderingen voltrekken zich eerder over eeuwen. Maar nu gaat het sneller. En dat kunnen we aan den lijve ondervinden. De wereld warmt opmerkelijk snel op. Binnen een enkele generatie kunnen we wel degelijk verschil zien. Denk aan de hete en droge zomers van de afgelopen jaren, of het uitblijven van ouderwetse winterkou. Al vriest het misschien wel als je deze Elisabeth aan het lezen bent.

Coronavirus
Klimaatverandering is als een onzichtbare vijand. Dat werd ook gezegd van het coronavirus, dat die nare coronacrisis veroorzaakt(e). Maar een virus kun je in ieder geval nog onder de microscoop zien, en de gevolgen zijn helaas ook maar al te bekend.

Klimaatverandering laat zich veel moeilijker zien. Ja, we hadden hete en droge zomers, maar als we weer eens een normalere zomer krijgen, zijn we al die hittegolven net zo snel weer vergeten. Dan gaan we over tot de orde van de dag en maken we ons over klimaatverandering niet meer zo druk. De term ‘onzichtbare vijand’ is dus ook met betrekking tot het klimaat echt op zijn plaats. De gevolgen van de opwarmende aarde zullen het leven voor veel planten, dieren en mensen in deze eeuw bepalen, in toenemende mate.

Duurzaamheid is het antwoord
De toekomst wordt dus bepaald door die snel opwarmende wereld. Maar ook door onszelf. Want de oorzaak van die opwarming is allang bekend. Duurzaamheid is het antwoord. Of mooier geformuleerd: rentmeesterschap. Gelukkig wordt ten diepste de toekomst door God bepaald. We kunnen dus ook bidden voor meer rentmeesterschap en rechtvaardigheid in de wereld, voor een mooiere toekomst voor alles wat leeft!

Reinier van den Berg is weerman en duurzaam ondernemer.

Tekst: © Elisabeth (Reinier van den Berg)
Beeld: Unsplash (Patrick Hendry)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved