fbpx
Home Overdenking Heb jij dit ook: ‘Heimwee totdat Hij komt’

Heb jij dit ook: ‘Heimwee totdat Hij komt’

door Maaike Sloetjes

Heb je weleens heimwee gehad? Dat gevoel diep vanbinnen dat we ook weleens ‘unheimisch’ noemen? Het is het gevoel dat je niet thuishoort op de plaats waar je op dat moment bent. Het haast pijnlijke verlangen naar de plaats waar je vandaan komt, naar huis. Maar kun je ook heimwee naar de toekomst hebben?

Als christenen zijn we niet thuis op aarde. We horen thuis in de hemel. Daar woont onze Vader. Daar is Jezus. Dit is onze tijdelijke verblijfplaats. Want wij hebben hier geen blijvende stad, maar wij zoeken de toekomstige (Hebreeën 13:14). Zolang we hier op aarde rond wandelen, zijn we op reis. Met als eindbestemming de stad met gouden straten, het huis met de vele kamers.

Stevig geworteld
Vlak voor Jezus’ terugkeer naar de hemel beloofde Hij zijn vrienden dat Hij zou terugkomen vanuit de hemel om zijn gemeente op te halen: de wederkomst. Een wat mystieke belofte waarover onder christenen nogal verschillend gedacht en gesproken wordt. Hoe dan ook: we kijken er ook vandaag, bijna tweeduizend jaar later, nog steeds reik halzend naar uit. Hoewel… De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat dat laatste misschien niet voor iedere christen geldt. Want dat gevoel van heimwee dat ik hierboven beschreef – het verlangen naar Jezus’ wederkomst – is velen van ons vreemd. We hebben onze wortels stevig uitgeslagen in deze aarde en voelen ons hier over het algemeen meer dan thuis. Huisje, boompje, beestje… plus de nodige euro’s op de bank. En de hemel? Prima, voor later. Maar nu willen we genieten van al het goede op deze aarde. Anderen voelen zich juist vreselijk unheimisch hier op aarde, en verlangen met elke vezel van hun wezen naar de wederkomst van de Heer Jezus, naar Huis. Daar waar het veilig is.

Verhuisdozen
Nog niet zo lang geleden hebben we twee keer een tijdje tussen de verhuisdozen geleefd. Twee keer verkassen, twee keer in- en uitpakken. Wat zag ik ernaar uit om al die dozen weer uit te pakken en alle spullen een definitief plekje te geven. Om van ons huis een thuis te maken. Een plek waar het veilig en vertrouwd is en waar we niet meer weg hoeven. Want zo tussen de dozen ervoer ik vooral onrust. Voelde ik me verre van thuis.

Op een van die dagen las ik tot mijn grote verrassing in mijn dagboekje het bijbelgedeelte uit Psalm 27 dat hiernaast staat afgedrukt. En terwijl ik het las, drong het dankbare besef diep tot mij door: mijn lijf en mijn spullen hebben eventjes geen thuis, maar mijn hart wel. Ik mag (ook hier op aarde) wonen in het huis van mijn God, elke dag van mijn leven. Niet als gast, maar als zijn kind. Een plek waar ik thuis ben, omdat Hij er is. Een plek waar ik me geliefd weet. Een plek die ik altijd en overal met me meeneem, dwars door alle omstandigheden, door alle chaos en onrust heen.

Alvast proeven
Ons hart is thuis bij God. Ook nu we nog wonen op de aarde die God zo prachtig heeft geschapen als een plek om van te genieten. Deze aarde die helaas ook een plek is vol zonde en onrecht. Om ons veilig door dit leven te loodsen heeft God ons zijn Woord als kompas meegegeven. Met daarin de belofte dat Hij door de Heer Jezus ons wil redden en ooit een einde zal maken aan alle kwaad. Natuurlijk zouden we willen dat Jezus vandaag nog terugkomt om die belofte waar te maken en alle onrecht weg te vagen.

Maar tot die dag mogen we genieten van dit leven. En al wandelend met Hem proeven van wat ons in het Vaderhuis te wachten staat. Mogen we doen wat we kunnen om namens Hem het onrecht in de wereld te bestrijden. Mogen we mensen het goede nieuws vertellen van de eeuwige redding die Hij mogelijk heeft gemaakt. En mogen we ons veilig weten bij Hem, dwars door alle stormen, tegenspoed en rampspoed heen.

We zijn op weg naar Huis. Goddank hoeven we die weg niet alleen te gaan. Jezus is ons voorgegaan en gaat naast ons, hand in hand, heel de weg. Tot de dag dat Hij terugkomt op de wolken of tot wij bij ons sterven door Hem worden thuisgehaald.

Tekst: © Elisabeth (Tineke Tuinder-Krause)
Beeld: Unsplash (Laekwon Oliver)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved