fbpx
Home Thema'sLeven Hét verschil tussen christenen en niet-christenen

Hét verschil tussen christenen en niet-christenen

door Maaike Sloetjes

De woorden ‘Gij geheel anders’ komen uit Efeziërs 4:20 (NBG51). Erachter staat een dubbele punt, alsof er een soort uitleg zal volgen. En die komt dan ook.

‘Gij geheel anders: gij hebt Christus leren kennen.’ Er zijn mensen die vinden dat rijk-zijn niet past bij het christen-zijn. Er zijn mensen die van mening zijn dat tatoeages niet passen bij een christen. Er zijn mensen die zeggen dat een christen op zondag niet behoort te winkelen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Tegelijk weten we dat er christenen zijn die heel erg rijk zijn en echt niet al hun geld weggeven; dat er christenen zijn die op zondag kopen, of die tatoeages hebben. Zijn die mensen, die ogenschijnlijk meedoen met de ‘wereld’, geen christenen?

Het verschil tussen christenen en niet-christenen zit vooral in het besef van het kennen van Christus. Niet het kennen van Christus zoals je de bakker kent of de buurvrouw. Het gaat om het kennen van Christus, zoals je een dierbaar en geliefd iemand kent. Alles wat zo iemand aan goeds naar jou toe uitdraagt, zuig je op. Daar ga je over nadenken. Daar wil je van leren. Christus heeft zich laten kennen. We lezen van alles over Hem in de Bijbel.

In woord en daad
Christus heeft heel veel uitgedragen naar ons, waar we over na mogen denken en van mogen leren, wat ons kan en mag helpen het leven in vrede te leven. Hij deed in woord en daad wat staat in Galaten 5:22 (NBG): Hij leefde in liefde, blijdschap, vrede, lankmoedigheid, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Maar het meest van alles heeft Hij ons laten zien hoe en wie onze Schepper is. Geen verre, vreemde God, maar een God die ons nabij is als een goede Vader. Of we leven volgens een christelijke norm of juist niet. Die liefde van God overstijgt het menselijk leven en menselijke daden; die liefde is sterker dan het lijden en de dood.

Gij geheel anders? Ja, Jezus is geheel anders en Hij is onze Heer. Wij mogen van Hem leren en uit en door Hem leven. Gewoon het leven dat voor ons ligt.

Tekst: © Elisabeth (Gera Mateman)
Beeld: Marcel Straus

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved