fbpx
Home Thema'sBemoediging Een psalm van hoop in moeilijke tijden

Een psalm van hoop in moeilijke tijden

Psalm 126: Over goede herinneringen

door Danielle Feddes
Een Psalm van hoop in moeilijke tijden

Wat is het fijn als je in je leven mooie herinneringen kunt verzamelen. Dat je nog weet hoe heerlijk je in je vakantie bij dat riviertje hebt gezeten. Dat gebruis van water, de zon erin, de rust van de natuur om je heen. Of dat je mooie momenten had met een inspirerende persoon. Je wordt er vanbinnen warm van als je eraan terugdenkt. Goede herinneringen, daarover gaat Psalm 126. 

Mooie herinneringen ophalen. Dat doen mensen in deze psalm. Ze zingen over het enorme feest toen God hen terug liet gaan naar hun eigen land – na jaren in ballingschap geleefd te hebben in Babel.

Hoe heerlijk dat hun God die machtige Cyrus ertoe had bewogen om hen terug te laten gaan naar hun huizen en akkers. Ze mochten zelfs de tempel weer opbouwen. Ze hadden hun identiteit als volk en als gelovigen weer teruggekregen!

 

Een tijd van teleurstelling en tegenwerking

Maar dat was toen. In de jaren daarna is er teleurstelling in geslopen. Er zijn misoogsten geweest. Ze zijn tegengewerkt bij de herbouw van de tempel.

Ze zingen nu omdat ze hoop nodig hebben. Heftig is dan ook de vraag in deze psalm: ‘Keer ook nu ons lot, HEER, zoals u water doet weerkeren in de woestijn’.

En die vraag leeft ook vaak in ons als er verdriet is. Wat kun je dan herinneringen nodig hebben aan betere tijden. Dat God je weer laat voelen dat het leven met Hem de moeite waard is.

 

De bedevaartgangers klagen niet

Maar in plaats van mooie herinneringen komen er bij tegenslag juist vaak kritische gedachten op. Want wat is er waar van woorden als deze (van Jesaja):

‘Voor altijd doet de HEER van de hemelse machten de dood teniet.

God, de HEER, wist de tranen van elk gezicht.’

Wat kun je hiermee als je een geliefde verloren hebt?

 

De bedevaartgangers in Israël klagen niet, maar halen juist herinneringen op aan de goedheid van hun God. Zo bouwen ze aan de hoop dat het ook nu weer goed komt. Dat er weer liefde en warmte in hun leven komt. Omdat God goed is.

Tekst Gerry Bos-Kaptein

Illustratie Goed Blauw

 

Dit artikel is een ingekorte versie uit de rubriek Bronwater van Elisabeth Magazine. Wil je ook geen verhaal of overdenking meer missen? Neem nu een Jaarabonnement premium of kies eerst voor een Proefabonnement 6 nummers voor € 12,-

 

 

 

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved