fbpx
Home Column Mijn vakantievriend

Mijn vakantievriend

Een aarzelend begin

door Danielle Feddes
kat en muis

,,Wil je Igor verzorgen tijdens onze vakantie?” vraagt een vriendin. Igor is een eerbiedwaardige kater-op-leeftijd, uitgevoerd in gedistingeerd grijs. Zelf heb ik weinig kattenervaring, maar met een heldere gebruiksaanwijzing durf ik het wel aan. ,,Ga af en toe even gezellig bij hem zitten”, adviseert mijn vriendin.

Op mijn startdag als kattenverzorgster verwacht ik een enthousiaste Igor: ik ben immers tijdelijk zijn ober – zijn persoonlijke Butler zelfs! Helaas, hij bekijkt me nauwelijks. Ook als ik zijn diner neerzet, blijft hij deftig. Hij proeft kieskeurig en gaat dan verderop zijn snorharen polijsten. Maar wanneer ik wegloop om de kattenbak te verschonen, zie ik hem vanuit mijn ooghoeken naar de etensbak sprinten en de inhoud fluks naar binnen werken…

Als ik roep kijkt hij demonstratief de andere kant op

Als ik even later als gezelschapsdame buiten ga zitten, springt Igor soepel op de tuintafel, waar hij zich installeert met zijn rug naar me toe. ‘Puh’, denk ik, ‘beetje onafhankelijk gaan zitten doen als je net je avondeten op hebt.’ Ik roep, maar Igor kijkt demonstratief de andere kant op en bestudeert denkbeeldige vogeltjes. Toch zit hij me, als ik later opkijk van mijn mobiel, nieuwsgierig te observeren. Betrapt kijkt hij weg.

Ik bedank hem hartelijk voor zijn geschenk

Na dit aarzelende begin verbetert ons contact met de dag. Mijn vakantievriend laat zich aaien, geeft kopjes en laat alle statigheid varen als we spelletjes doen. Op de laatste oppasdag stapt hij de keuken in en legt grootmoedig iets aan m’n voeten, ter bezegeling van onze vriendschap. Een jonge veldmuis. Dat voelt wat dubbel en ik ben blij als blijkt dat mijn cadeau zich dood houdt. Zodra Igor wegloopt, waggelt de muis richting tuindeur. Ik pak het diertje op en moffel het buiten achter een struik. Binnen bedank ik Igor hartelijk voor zijn geschenk – met het tevreden gevoel intussen toch een leven te hebben gered.

Een paar dagen later appt mijn vriendin me een foto. Igor zit voor haar. Maar wat ligt daar naast hem op de grond? Volgens mij een muis die ik ken van gezicht…

Tekst: Petra Butler

Beeld: Katherine Mihailova (pexels)

*De naam van de kater is gefingeerd in verband met zijn privacy.

 

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved