fbpx
Home Interview Fruitteler Henk Sturing: ‘Zachtmoedigheid vind ik de mooiste vrucht’

Fruitteler Henk Sturing: ‘Zachtmoedigheid vind ik de mooiste vrucht’

'We oogsten kisten vol heerlijke vruchten'

door Danielle Feddes
Fruitteler Henk Sturing

Aardbeien, frambozen en rode bessen… fruitteler Henk Sturing kweekt de kleine plantjes op tot prachtige vruchten. Voor hem is de beeldspraak van de vrucht(en) van de Geest dan ook diep verbonden met zijn dagelijks werk. Zachtmoedigheid is zijn favoriete vrucht. Die eigenschap werd zwaar op de proef gesteld toen hij te maken kreeg met ernstige beschuldigingen. Daarover vertelt hij in het pinksternummer van Elisabeth magazine. Een voorproefje.

,,Als fruitteler stop ik de plantjes in de grond, ik zorg voor bescherming, voeding, water… ik zie de planten groeien en vrucht dragen. Totdat er kisten vol geoogst kunnen worden waar mensen van kunnen genieten. Dit is wel een heel mooi beeld van wat God in ons doet door zijn heilige Geest.

AardbeienplantjesStrawberry

Hoe ben je gestart met je zachtfruitbedrijf?

“Ik begon met 1500 aardbeienplantjes. Iemand had per ongeluk veel te veel plantjes besteld. Ik handelde op dat moment in aardappels, kalveren en varkens, dat ging best goed, maar ik dacht: ik probeer het gewoon ook met die aardbeien. Ik deed allerlei dingen om het hoofd boven water te houden, zoals een baan bij het Waterschap. Die baan heb ik opgezegd toen ik zag dat er handel zat in droogbloemen. Ik huurde een extra hectare om daarmee te beginnen. Na één zomer was de markt weer anders, maar zo ging het. Met de aardbeien ging het goed, dus dat heb ik uitgebreid, ook met ander fruit. Inmiddels teel ik verder voor een deel asperges. We verkopen het meeste via onze eigen boerderijwinkel, dat levert meer op dan via de veiling.”

Welke vruchten van de Geest staan bij jou voorop?

“Allereerst de vruchten van zachtmoedigheid, geduld en zelfbeheersing. Mijn bedrijf is door valse beschuldigingen kapotgemaakt. We zijn helemaal vrijgesproken, maar het bedrijf ging wel failliet. Door dagelijks te bidden heeft God me toch deze vruchten gegeven. Zo kan ik rust vinden en lukt het me om door te gaan. Als vierde vrucht zie ik geloof, dat is de basis van alles! Geloof dat God alles leidt, ook als er nare dingen gebeuren helpt Hij je er doorheen. Dat hebben we steeds weer gezien.”

Hoe is je geloof begonnen?

“Van jongs af was ik veel met het geloof bezig. Sinds mijn 18e toen ik belijdenis deed, is het geloof de kern van mijn leven. Hetzelfde geldt voor mijn vrouw. Samen staan we heel sterk. We kunnen alles bij God neerleggen, alle zorgen en moeiten. Er is altijd licht aan de horizon! God is een Vader voor mensen, een vader zoals je die graag wilt zien. Met veel liefde, aandacht en genegenheid. Zo wil ik zelf ook zijn. We zijn door mensen zo vaak voorgelogen, maar we zijn toch door blijven gaan. Dat kan alleen door te geloven dat God alles in zijn hand heeft. Het is moeilijk om ermee om te gaan, maar de Bijbel ligt open.”

Hoe gaat het nu met je bedrijf?

“Hoopvol. Ook al zijn er nog schulden, het was vijf jaar geleden ondenkbaar dat we er toch weer zo voor zouden staan. We zijn ook bezig met een nieuwe manier van telen. Ik wil niet meer spuiten. Het is wonderlijk, maar zo kan het ook. Ik wil anders omgaan met de schepping. Ook dat is denk ik een vrucht van de Geest.”

Tekst: Ineke Zuidhof

Beeld: Marleen Annema

Benieuwd naar het verdere verhaal van fruitteler Henk Sturing? In Elisabeth Magazine (No 11-2022) vind je het hele interview. Neem een abonnement.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved