fbpx
Home Column Pinkstervrucht

Pinkstervrucht

De vrucht van de vrede

door Danielle Feddes
fruits of peace

Pinksteren, het feest van de Geest. Dat feest vieren we in het nieuwste nummer van Elisabeth, dat gaat over de vrucht van de Geest.

Volgens Galaten 5  bestaat de vrucht van de Geest uit negen ‘partjes’:

  1. Liefde
  2. Blijdschap (vreugde)
  3. Vrede
  4. Geduld (lankmoedigheid)
  5. Vriendelijkheid (goedertierenheid)
  6. Goedheid
  7. Geloof (trouw, vertrouwen)
  8. Zachtmoedigheid
  9. Zelfbeheersing (matigheid)

De vrucht van de vrede

Hoewel er in Galaten over één vrucht gesproken wordt, gebruiken we meestal het meervoud: de vruchten van de Geest. Een van deze vruchten spreekt bij mij – en ongetwijfeld bij veel meer mensen – de laatste tijd sterk tot de verbeelding, en dat is die van vrede. Sinds de inval in Oekraïne door het Russische leger zijn we ons in Nederland, in Europa en daarbuiten nog veel sterker bewust geworden van de waarde van vrede.

Wat zijn we extra dankbaar dat we in ons democratische land in vrede mogen zeggen en geloven wat we willen! Dat we veilig kunnen wonen in ons eigen huis, te midden van onze geliefden, in plaats van in een vreemd land, angstig, ontheemd en ontworteld.

Toch betekent het begrip vrede in Galaten méér dan de afwezigheid van oorlog. Die vrede reikt verder. Het gaat om Gods vrede, de vrede van Christus. We lezen erover in Filippenzen 4. Daar staat heel simpel dat we die vrede ontvangen als we God in alle omstandigheden danken én Hem vragen om wat we nodig hebben. Dan krijgen we een diepe, innerlijke vrede die alle verstand te boven gaat.

Lees ook:Fruitteler Henk Sturing: ‘Zachtmoedigheid vind ik de mooiste vrucht’

Vrede die de wereld niet geven kan

We kunnen bidden om die vrede voor onszelf. Maar laten we ook bidden voor al die leiders die verantwoordelijkheid dragen – en voor de (wereld)heersers die hun macht misbruiken – dat niet de haat, maar de vrede van Christus gaat heersen. Daar lijkt het in onze wereld nog niet bepaald op. Dus zullen we moeten vertrouwen op deze belofte en bemoediging (Johannes 14:27): ‘Ik laat jullie vrede na; mijn vrede geef Ik jullie, zoals de wereld die niet geven kan. Maak je niet ongerust en verlies de moed niet.’

Feestelijke, ‘Geest’elijke en vredige pinksterdagen gewenst!

Tekst: Thea Westerbeek

Beeld: Shvets production, pexels

Wil je geen enkele column van Thea meer missen? Neem een Jaarabonnement met korting.
De Elisabeth is aantrekkelijk qua inhoud, vormgeving en prijs. Voor een kerk is er zelfs een afnamemogelijkheid voor 15 euro per jaar. Wij zeggen wel eens: ‘Een kaartje sturen per post is duurder dan een abonnement op de Elisabeth ;-)’.

 

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved