fbpx
Home Column Kerstballen van de preekstoel gooien

Kerstballen van de preekstoel gooien

door Daniëlle Heerens

In mijn hand een grote, glinsterende zilveren kerstbal. Vanaf de preekstoel leg ik uit dat deze zilveren kerstbal symbool staat voor het licht dat Jezus in deze wereld bracht. Zijn geboorte zet alles in stralend perspectief en geeft mensen weer licht. Mooi beeld zo in de kerstdienst.

Daarna een rode kerstbal, ook een grote. Iedereen kan hem goed zien. Kijk, deze rode bal staat symbool voor onze wereld. Het rode laat iets zien van de pijn, het verdriet en het onschuldige bloed van lijdende mensen. De rode bal staat symbool voor een barre en ellendige wereld, waarin vaak weinig te lachen valt.

Opeens valt de rode bal uit mijn handen en hij spat in duizend stukjes uiteen op de grond. Kinderen kijken verbaasd op, grote mensen schrikken. Wat gebeurt hier? Ik kijk zelf zogenaamd verschrikt naar de scherven onder aan de preekstoel en zeg: ‘Ach, dat is nou echt zonde!’ Zo valt de door God zo mooi bedoelde aarde aan scherven. Om het met de bekende regel uit een oud kerstlied te zeggen: ‘Aan een wereld verloren in schuld, Gods belofte wordt heerlijk vervuld.’

Want vervolgens is er nog de derde kerstbal. Weer zo’n grote zilveren bal. Alleen dit keer zijn er allemaal rode scherven tegenaan geplakt (met dank aan m’n ijverige, creatieve buurvrouw). Kijk gemeente, dit is nu Kerst. Dat je met Kerst als mens de gebrokenheid van je eigen leven tegen het leven van Jezus aan mag leggen. Deze wereld ligt aan duigen, maar Christus’ komst zet ons leven in een glanzend nieuw perspectief! Je scherven worden door Hem gelijmd. Zijn aanwezigheid in deze wereld is helend.

Ik beken maar eerlijk, dat ik in kerstnachtdiensten al heel wat ballen van de preekstoel heb gegooid. De kerstballenwinkel heeft een goede klant aan mij. Want het blijft een ijzersterk beeld. Ik geloof er heilig in, dat je als mens in al je gebrokenheid bij Jezus mag komen. De Heiland maakt levens heel.

Ik wens u een kerstbalrijk Kerstfeest toe.

Tekst: © Elisabethbode (Hans van Ark)

Tip: Deel Elisabeth uit met kerst! Bestel de kersteditie.

De Elisabethbode is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved