fbpx
Home Thema'sGeloven Een lesje ‘delen’ van Jezus

Een lesje ‘delen’ van Jezus

door Daniëlle Heerens

Een bekende uitdrukking voor twee mensen die met elkaar een vaste relatie aangaan is ‘je leven met elkaar delen’; ik zal er voor je zijn, in goede en kwade dagen. Ook het Kerstkind deelde zo zijn leven en is daarin een inspirerend voorbeeld voor ons vandaag!

Misschien heb je een geliefde met wie je het leven deelt, zoals in een huwelijksrelatie. Maar daarnaast deel je het leven met tig andere mensen, in grotere of kleinere partjes. Je bent tenslotte niet alleen, je leven is voor een deel ook van anderen. Toch is dat ook best lastig. Bij ons zit het er toch wel heel diep in dat het leven van onszelf is. Jezus kan ons wat dat betreft veel leren. Want Hij deelde zijn leven.

Wat je deelt, wordt meer
Het delen van Jezus is uitdelen. Jezus maakt leven mogelijk doordat blinden gaan zien en doven horen, en verdrukten worden bevrijd. Hij geeft kracht, levenskracht aan anderen, die daardoor zelf verder kunnen. Zijn delen is vermenigvuldigen! Hij deelt hoop en vertrouwen: dat werkt als een vonk die overslaat en het vuur aansteekt. Jezus deelt uit liefde. En dat is precies hoe liefde werkt: als je ervan uitdeelt, heb je zelf niet minder; liefde die je deelt, wordt meer. Zo kun je bijvoorbeeld met je eigen lichaamswarmte iemand verwarmen. Die wordt dan ook warm, zonder dat jij er koud van wordt!

Iets afstaan
Jezus deelt zijn leven met de vriendengroep. Hij deelt ook letterlijk zijn leven, zijn lichaam. Zijn bloed is zijn levenskracht. Het mooiste teken dat we daarvan hebben gekregen is het heilig avondmaal: het delen van het brood en de beker. Jezus laat anderen delen in zijn geloof, in zijn relatie tot God, zijn Vader. Doordat Hij zijn leven met ons deelt, krijgen wij deel aan zijn energie, zijn relatie met zijn Vader, zijn opstandingskracht.

Delen is geven, is iets afstaan. Bijvoorbeeld tijd afstaan door samen met iemand iets te doen. Delen is spullen afstaan door iets weg te geven of uit te lenen. Delen is samen een maaltijd delen, een feest vieren, verdriet delen (gedeelde smart is halve smart!). Er voor elkaar zijn – dat is samen delen. Jezus doet dat door er te zijn voor de mensen die op zijn weg komen of die Hij speciaal gaat opzoeken.

Met wie?
Je kunt niet alles met iedereen delen. Met wie dan wel? De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan vind ik altijd heel helpend: ben jij een naaste voor wie op je weg komt? Kun je delen met wie op jouw pad komt? In de familie, de vriendengroep, op school, in de straat, op het werk. In de kerk, een huisgroep of op een pioniersplek delen we geloof. Ook daarvan kun je uitdelen aan de mensen die op je pad komen, met woorden en daden.

En door zelf betrouwbaar te zijn nodig je mensen uit hun leven met jou te delen. Want die kant is er ook! Het is mooi om te merken hoeveel mensen iets met jou delen! Liefde is de drijvende kracht. Liefde die je deelt wordt meer. Jezus, die als Zoon van God in de kerstnacht de wereld in kwam, had liefde voor mensen. Zo kwam het dat Hij zijn leven deelde. Of moet ik zeggen: deelt?!

 Lees de hele overdenking in de nieuwe Elisabethbode.

Tekst: © Elisabethbode (Harry Klaassens)

De Elisabethbode is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved