fbpx
Home Thema'sGeloven Daarom is Jezus zo bijzonder

Daarom is Jezus zo bijzonder

door Daniëlle Heerens

Binnenkort vieren we het grootste verjaardagsfeestje op aarde: Kerst. Van niemand anders wordt al zo lang de verjaardag gevierd als van Jezus, en dan ook nog door zo veel mensen wereldwijd. Wat maakt Jezus zo bijzonder?

Gewoonlijk beginnen we iemands levensjaren te tellen vanaf de geboorte. Maar toen Jezus ter wereld kwam, begonnen we zelfs de jaren van de hele aarde opnieuw te tellen. Het jaar van zijn geboorte is het jaar nul, zó bijzonder vond men zijn komst blijkbaar. Alsof de wereld opnieuw geboren was.

Gewone baby
Dat zou je niet zomaar zeggen als je het baby’tje toen gezien had. In veel opzichten leek Jezus een doodgewone boreling. Oké, beetje vreemd dat ze Hem in een trog legden, maar er gebeuren wel meer gekke dingen. Dat herders op kraamvisite gingen, was ook niet zo bijzonder. Ja, die wijzen uit het Oosten, die nota bene een ster volgden tot ze Jezus vonden – zoiets hoor je niet veel. Maar verder, Hij zag er allernormaalst uit. Waarom vieren we dan nog steeds Jezus’ verjaardag? Waarom viert de planeet dan zelfs haar verjaardag?

Omdat omstanders, zeker later in zijn leven, door Hem een unieke blik in de hemel kregen. Ze voelden en geloofden dat God en Hij op de een of andere manier samen optrokken. Wat Hij deed, leek goddelijk. Alsof er een soort hemelse dauwdruppel op aarde was gevallen, vol gouden zonlicht, dat warm en zacht de mensen bescheen.

Blik in de hemel
Of het Kerstkind werkelijk ‘Zoon van God’ is? Ik kan het niet bewijzen, maar ik geloof het wel. Jezus zegt het over zichzelf, en dat is voor zijn eerste volgelingen – en ook voor mij – de belangrijkste reden om in Hem te geloven. Zij zien aan alles wat Jezus zegt en doet dat het waar moet zijn. In een bepaalde situatie doet Jezus pittige uitspraken, waardoor bijna alle omstanders chagrijnig weglopen. ‘Moeten jullie ook niet gaan?’ vraagt Hij zijn meest trouwe studenten. En dan volgt hun antwoord: ‘Maar naar wie dan?’

Dat is de belangrijkste reden waarom ik geloof: ik ken geen betere optie. Natuurlijk, er zijn zo veel helden, goeroes, presidenten, enzovoorts. Maar zie ik bij hen werkelijk een stukje hemel op aarde? Is het echt denkbaar voor me dat zij zo vergaand samen opgingen met God? Bij allemaal kan ik stevige minpunten noemen. Ik zou ze nooit ‘Zoon van God’ of ‘Dochter van God’ noemen, en bijna niemand in de wereld doet dat.

Jezus is al door miljarden mensen ‘getest’. Telkens vroegen ze zich af of ze hier misschien iets unieks hadden ontdekt, een echte blik in de hemel. En zeker, regelmatig vonden ze van niet. Maar over niemand hebben mensen zo vaak geconcludeerd: ‘Ja, Iemand die zo bijzonder is, kennen we niet. Hier zet ik mijn kaarten op.’ Zeker weten doe ik het nooit, maar als ik in de schaarse tijd die ik heb, Íemand kan aanwijzen die op God lijkt, dan toch Jezus.

Elisabeth uitdelen met kerst? Bestel de Elisabeth kersteditie.

Tekst: © Elisabethbode (Reinier Sonneveld)

De Elisabethbode is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved