fbpx
Home Interview Kerkfotograaf Diana Nieuwold:

Kerkfotograaf Diana Nieuwold:

‘Fotograferen is voor mij een beetje bidden’

door Danielle Feddes
Kerkfoto van Diana Nieuwold

Diana Nieuwold fotografeerde in zeven jaar tijd meer dan dertienhonderd kerken. Het is een passie, zo omschrijft ze zelf. In de woestijnperiode van een burn-out, vlak na haar scheiding, ontdekte ze hoe ze via fotografie tot God kon naderen. „Fotograferen is voor mij ook een beetje bidden.”

„Mijn scheiding in 2012 was een kruispunt in mijn leven. Dit had te maken met een reeks traumatische ervaringen die een van onze dochters meemaakte. Het had een enorme weerslag op het gezin. Mijn man en ik groeiden uit elkaar. Uiteindelijk maakte ik de keuze om te stoppen met het huwelijk. Het is de meest ingewikkelde keuze die ik ooit heb gemaakt, want ons gezin viel uiteen. Bovendien, iemand als ik uit traditionele geloofskringen gaat niet scheiden. Je gaat bidden, hard werken en dan komt het goed. Maar zo werkte het niet.”

Die zomer belandde ik met mijn camera in een kerkje in een Frans dorpje

„Fotografie had altijd mijn interesse en na mijn scheiding besloot ik een cursus te volgen. Kort daarna belandde ik in een burn-out, niet verwonderlijk gezien alle gebeurtenissen. Het gaf me de tijd om na te denken wat ik wilde fotograferen. Die zomer belandde ik met mijn camera in een kerkje in een Frans dorpje. Het licht was zo ontzettend mooi. Ik kan niet precies zeggen hoe, maar ik werd daar gevangen. Sindsdien ben ik niet meer gestopt en inmiddels heb ik meer dan dertienhonderd kerken gefotografeerd”

„Na mijn scheiding kon ik mezelf niet meer geven in de kerk – ik was beschadigd geraakt. Fotografie helpt mij in de toenadering tot God. Als ik met mijn camera door een kerk dwaal, dan is dat voor mij praten met God. Fotograferen is een beetje bidden. Bij elke foto die ik aan het maken ben, praat ik met God. Ook zonder woorden.”

In oude kerken is over alles nagedacht

„In het begin had ik geen idee wat ik fotografeerde, zeker in katholieke kerken niet. Maar in oude kerken is over alles nagedacht. Elk detail was bedoeld om mensen tot God te leiden. Daar zijn die beelden en schilderingen voor – zie het als stripverhalen. Mensen konden destijds niet lezen, zeker geen Latijn, maar op die manier kregen ze toch het evangelie mee. De gebouwen waren bedoeld om de bijbelverhalen door te geven. Ook later, in de negentiende eeuw, zie je dat nog. Kerken zijn zo ontworpen dat het leidt naar God en naar samenzijn, gemeente-zijn. Ik vind dat prachtig om te ontdekken als ik ronddool in een kerk.”

Het lijkt me geweldig om later kerken in Zuid-Europa te fotograferen

„Ik volg momenteel Cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit, met een verdieping in kunstgeschiedenis. Het lijkt me geweldig om later kerken in Zuid-Europa te fotograferen en zo cultuurverschillen te ontdekken. Maar ik ben nu druk met mijn werk. Ik coördineer de landelijke opvang van Oekraïense vluchtelingen. Het eerste wat ik deed was een klein kapelletje voor ze inrichten. Ik weet als geen ander hoezeer we een plek nodig hebben om stil te worden, een kaarsje te branden en even samen te zijn met God.”

Diana Nieuwold (51) is moeder van vier (inmiddels) volwassen kinderen. Ze heeft 24 jaar voor het Leger des Heils gewerkt, projecten gedraaid voor het ministerie van VWS en werkt nu als zorgcoördinator voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. „Toen ik twintig jaar was, bad ik dat God mij een hart zou geven voor kwetsbare mensen. Dat is nog altijd de rode draad in mijn leven.”  Meer weten over haar fotografie? Kijk op kerkfotografie.nl.

Tekst: Eline Broekhuizen
Beeld: Diana Nieuwold

Dit interview is in zijn geheel te lezen in Elisabeth Magazine no. 15 (2022). Wil je een abonnement? Klik dan hier. Ben je al lid en geef je graag een proefabonnement aan iemand weg? Dat kan hier. Zo maak je een ander én ons blij.

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved