fbpx
Home Thema'sGeloven Ik vind het fijn als God een compliment krijgt

Ik vind het fijn als God een compliment krijgt

door skempenaar

‘Ik vind het fijn als God een compliment krijgt’

Als tiener zat Paulien al mee te schrijven met de preek en te bedenken wat zij gezegd zou hebben. ,,Ik hoorde de drie punten van de dominee en dacht: hier zou je ook anders over kunnen denken. Soms sprak ik de predikant erop aan, maar niet altijd even handig. Zoals één keer: ‘Ik vind u wel aardig, maar van uw preken word ik zo chagrijnig’.”

Tekst: Ineke Zuidhof Beeld: Elisabeth Ismail

‘Wat ik graag wilde bestond helemaal niet!’

‘Het grootste compliment komt van kinderen of tieners’

Paulien Vervoorn (40) wist al vroeg dat ze voor de klas wilde, en ging het onderwijs in. Tijdens de pabostudie kwam ze tot geloof. Opgegroeid in de Gereformeerde Gemeente had ze het idee dat God ver weg was.

‘Persoonlijk lijntje’

,,Ik sprak mensen die een ‘persoonlijk lijntje’ met God hadden, en daar wilde ik meer van weten. Ik werd langzamerhand enthousiaster: God kwam voor mij dichterbij. Eerst vond ik dat – vanuit mijn opvoeding – te gemakkelijk: kan ik zomaar zeggen dat ik een kind van God ben? Daar is toch een speciale bevestiging voor nodig? Je kunt het je toch niet zomaar toe-eigenen? Dus ik wachtte.

Maar tijdens een conferentie besefte ik dat ik een gebed kon bidden waarin ik me kon overgeven aan God. Ik zei tegen Hem: ‘Als dit niet de bedoeling is, steekt U er dan maar een stokje voor.’ En het werd bevestigd – niet op een hallelujamanier, maar toen ik Marcus 9:24 las over een doofstomme jongen. Daarin zegt Jezus: ‘Alles is mogelijk voor wie gelooft.’ De vader van de jongen riep uit: ‘Ik geloof! Kom mijn ongeloof te hulp.’ Daarna kreeg ik van iemand een kaartje met precies diezelfde tekst. Voor mij was dat een bevestiging.

Eerder las ik in de Bijbel over wie God is voor andere mensen. Maar het werd steeds mooier: ook ikzelf werd nu op deze manier gezegend. Ik dacht: nu hoor ik er ook bij.”

Doen wat bij je past

Paulien las veel boeken met persoonlijke geloofsverhalen, bijvoorbeeld van Corrie ten Boom. Ze ging nadenken over Gods leiding in haar leven. ,,Ik zat in het derde jaar van de pabo en dacht: ik heb dit zelf gekozen, maar misschien heeft God andere plannen met me. Inmiddels denk ik daar ruimer over: dat God ook talenten in je legt die je gewoon mag gebruiken. Maar er hing een soort roze wolk rond ‘de zending ingaan’, en toen ben ik een jaar naar Kenia geweest. Teruggekomen werd ik toch gewoon juf, in het dorp Kamerik. Eigenlijk wilde ik iets avontuurlijkers, maar ik zag dit ook als leiding van God. Ik ging naast mijn werk in deeltijd theologie studeren aan de Evangelische Theologische Faculteit in Leuven. In het derde jaar – van de zes – dacht ik: doe eens gek, ik kan misschien nu al aan het werk in dit vak. Dus ik solliciteerde, en het lukte! Ik werd docent aan onder andere Bijbelschool De Wittenberg en de Evangelische Hogeschool. Ik zat met uitgever Henk Medema in de redactie van een tijdschrift en hij vroeg: ‘Wil je een boek schrijven over “Doen wat bij je past”?’ Dat werd mijn eerste boek: Hartelijk getalenteerd.”

Sprong

Paulien werd door haar eigen boek aan het denken gezet. ,,Ik dacht: ik weet het zo goed voor anderen, nadenken en keuzes maken, maar doe ik zelf echt wat ik graag wil doen? Dus ik bekeek mijn eigen talenten en vaardigheden. Maar ik ontdekte dat wat ik graag wilde helemaal niet bestond! Ik zou willen spreken, trainingen geven, nog meer boeken schrijven… Dan zou ik zzp’er moeten worden. Ai.

Door een reorganisatie kwam er een kans voor mij. Ik zei: ‘Gooi mij er maar uit!’ Zo kon ik de sprong wagen. Ik wist dat ik kon spreken, daar kreeg ik complimenten over van anderen. Dat zou ik vaker willen doen. Voor een groep mensen staan, en iets uitleggen, dat vind ik mooi. Ik geniet ervan over Jezus te vertellen, mensen te bemoedigen en hen te motiveren dingen anders aan te pakken.”

De preken van Paulien bestaan meestal uit een combinatie van drie: informeren (uitleggen), een beleving meegeven (genieten) en in beweging zetten. Het zijn ook de drie overtuigingsmiddelen uit de oudheid (van Romeins redenaar en politicus Cicero).

Trainingen

Paulien werd ook door anderen aangemoedigd om de stap te zetten, en kreeg publiciteit, waardoor alles sneller ging dan ze verwachtte. In 2013 stond ze op het hoofdpodium van de pinksterconferentie Opwekking.

,,Ik startte met trainingsdagen voor sprekers en voorgangers. Daar bleek veel behoefte aan te zijn. De eerste keer heb ik de nacht ervoor slecht geslapen, ik kon gewoon niet wachten! Ik had zoveel ideeën. Als ik zelf preek, dan zie ik wel aan mensen of het overkomt, dat ze knikken of elkaar aanstoten. Maar verder weet ik natuurlijk niet wat ze ermee doen. Maar in de trainingen loop ik een eind met sprekers en voorgangers mee, dat is prachtig. En zij gaan het geleerde in hun preken ook weer uitdragen. Dus zoveel mensen genieten er uiteindelijk van mee! Dat geeft me een boost.”

Hardlopen en bidden

Een goede boodschap gaat door jezelf heen, vindt Paulien. ,,Ik preekte bijvoorbeeld over Jeremia 29:7, waar hij oproept: ‘Zet je in voor de bloei van je stad.’ Ik riep in mijn preek op te bidden voor je stad. Maar dan wil ik dat eerst wel zelf doorleven. Dus ging ik hardlopen en bidden voor mensen die ik tegenkwam. Ik heb dat overigens niet verteld in mijn preek, maar hopelijk proeven mijn luisteraars het wel. Ik vertel ook weleens iets wat ik lastig vind. Want daarin kunnen anderen zich herkennen. Met ‘perfecte’ mensen verbinden toehoorders zich niet.” Dat maakt Paulien ook kwetsbaar. ,,Ja, wat ik vertel kan ook tegen me gebruikt worden. Dat gebeurt soms: dat mensen opmerkingen maken die zeer doen.”

Complimentenboekje

,,Mensen kijken naar je: hoe je je kleedt en hoe je overkomt. Bijna iedere beginnende spreker twijfelt aan zichzelf en is vooral bezig met zichzelf. Sprekers met iets meer ervaring richten zich vooral op de inhoud. En zeer ervaren sprekers zijn voornamelijk gericht op de hoorders. Zelf ben ik er ook langzaamaan in gegroeid. Stel: ik spreek voor vijfhonderd mensen: die vinden mij niet allemaal leuk. Daar gaat het ook niet om, maar wel of ik ten diepste geloof wat ik te vertellen heb. Het gaat niet om zelfvertrouwen, maar om Godsvertrouwen: zonder de Vader kan ik niets doen.

Wat een mooi compliment is geweest in mijn leven? Daar kan ik er veel van noemen. Het compliment van Henk Medema bijvoorbeeld, dat ik goed kan schrijven. Dat heeft iets in beweging gezet: het was de aanleiding tot mijn eerste boek. O, ik heb hier nog een complimentenboekje in de kast.” Paulien staat op en pakt het, en leest kriskras losse opmerkingen op kaartjes en briefjes die ze heeft bewaard. ‘We genieten van je lach, inspiratie en gezelligheid’, ‘Ik ben onder de indruk van je vrolijke gemoed’, ‘Ik bewonder wat je kan en ook dat je gek kunt doen.’ Bijna verwonderd leest ze het terug.

Hoe belangrijk zijn deze complimenten?

,,Ja, het is belangrijk om erkenning en waardering te ontvangen. Complimenten helpen me om te zien dat het klopt wat ik zelf denk; dat ik op de goede weg ben. Ze kunnen me ook wel helpen in momenten van onzekerheid. Dan kan ik God danken voor wat Hij in mij heeft gelegd.”

Zware verantwoordelijkheid

Wat is bijvoorbeeld zo’n moment van onzekerheid? ,,Bij het opbouwen van een preek denk ik regelmatig: komt dit wel goed? Maar ik weet dat dat erbij hoort: soms valt iets pas op zondagochtend op z’n plek. En soms valt de verantwoordelijkheid me zwaar. Het is nogal wat om Gods Woord uit te leggen. Doe ik Hem recht met mijn verhaal?

Het allergrootste compliment, waar ik heel erg van geniet, is als kinderen of tieners me komen vertellen dat ze het mooi vonden. En ouderen: ‘O, dat herkende ik zo!’ Dan was het begrijpelijk en op een niveau dat het iedereen kon raken.

Ik vind het fijn als de complimenten niet over mij of mijn preek gaan, maar over God. Het allermooiste compliment dat iemand kan maken is: ‘Wat een goede God hebben we!’ Dan is de boodschap echt overgekomen. Op mijn negentiende was ik opgelucht dat ik een kind van God mocht zijn. Nu verwonder ik me er vaak over dat Hij mij inzet. Dan voel ik me zo gezegend.”

Reageren

* Door dit formulier te gebruiken, gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved