fbpx
Home Thema'sGeloven Had ik hem het evangelie moeten vertellen?’

Had ik hem het evangelie moeten vertellen?’

door skempenaar

<foto E.P. van der Veen>

Tekst. ds. Evert Pieter  van der Veen – Beeld: Elisabeth Ismail

‘Streef naar een echte dialoog’

Tijdens een wandeling raakte ik met iemand in gesprek. We kregen het over geloven. Hij was daar niet bij opgevoed, maar zei dat hij merkte dat ik christen was. Ik knikte, maar ging er niet op door, wilde me niet opdringen. Achteraf denk ik: had ik tóch niet het evangelie moeten vertellen?

Een wandeling is een fijne manier om in gesprek te zijn. Je bent in beweging, in de vrije ruimte, en hoeft elkaar niet voortdurend aan te kijken. Je zit niet ‘opgeprikt’ bij elkaar. Dat biedt mooie kansen voor een openhartig gesprek. Dat hebt u ook zo ervaren, maak ik op uit uw woorden.

Uw vraag over het verloop van dit gesprek getuigt van aandacht voor de ander: heb ik hem wel voldoende gegeven? Niet alles kan altijd in één keer ter sprake komen, daarvoor is soms een aanloop van tijd en vertrouwen nodig. Het is mij menigmaal overkomen dat er bij het aantrekken van de jas, met de deurknop in de hand, iets wezenlijks werd gezegd dat er tijdens het gesprek nog niet uit kwam.

Wellicht kunt u de ander binnenkort nog eens uitnodigen voor een wandeling en dan de vraag stellen: ‘Je opmerking laatst intrigeerde mij. Waaraan merk je dat ik christen ben?’ Op zijn reactie kunt u dan ingaan.

Wellicht bedoelt u het ook zo, maar ik zou kiezen voor een open gesprek met inbreng van beide kanten (in plaats van ‘het evangelie vertellen’). Streef naar een echte dialoog, waardoor een werkelijke ontmoeting ontstaat, een gesprek met verrassende diepgang en gedachten die inspireren tot verder nadenken.

Mogelijk heeft de ander als ‘buitenstaander’ u ook iets te zeggen. Zo kunt u van elkaar leren, want onbevangen en soms kritische vragen helpen jezelf om datgene wat vanzelfsprekend lijkt, met nieuwe ogen te zien.

Zo mag u samen letterlijk de woorden van Paulus in praktijk brengen die hij allereerst als beeldspraak bedoelt: ‘wij wandelen in geloof’ (2 Korinte 5:7, NBG). Ik hoop dat u samen mooie ontdekkingen mag doen!

Reageren

* Door dit formulier te gebruiken, gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved