fbpx
Home Recensie Zij aan zij

Zij aan zij

Geloofshelden in Noord-Soedan

door Danielle Feddes
zij aan zij recensie

In ‘Elisabeth recenseert’ beoordelen we dit keer ‘Zij aan zij’ van Jana Kelley. Deze roman is geïnspireerd door waargebeurde verhalen.

BOEKTITEL: ‘Zij aan zij’

AUTEUR: Jana Kelley

UITGEVER: Jongbloed Uitgeverij Heerenveen

PRIJS: € 16,99

Eerste indruk van ‘Zij aan zij’:

Mooie zandkleurige cover met oosterse motieven. Wat opvalt is dat de titel in een Arabisch lettertype is geschreven. De voorkant maakt al gelijk duidelijk dat het verhaal over twee vrouwen uit twee verschillende culturen gaat.

Verhaallijn:

Het boek heeft twee verhaallijnen: dat van de Amerikaanse Mia en de Soedanese Halimah. Als de jonge Amerikaanse Mia met haar gezin als zendeling naar Noord-Soedan wordt uitgezonden, ontmoet zij daar Halimah, een Arabische studente. Wanneer Halimah God leert kennen en besluit om Jezus te volgen, is ze haar leven niet meer zeker. Tijdens haar vlucht komt ze in het gezin van Mia terecht. God verandert hun beider leven voorgoed.

Leesbaarheid:

Een boek dat je in één of twee avonden uitleest en een onuitwisbare indruk achterlaat.

Dit is mijn verwachting van het boek:

Mijn moeder had dit boek gewonnen met de Elisabeth quiz en zij vond het een prachtig boek. Ik ben het gelijk na haar gaan lezen en ze had gelijk…. Het is oprecht een heel mooi verhaal en heel goed geschreven.

Samenvatting:

‘Zij aan zij’ opent je ogen voor het leven van moslims in Soedan en de moeilijkheden en vervolging die zij ervaren onder islamitische wetten als zij christen worden. ‘Zij aan zij’ geeft ook een hele goede inkijk in het leven van zendelingen die huis en haard opgeven en op moeilijke plekken in de wereld neerstrijken om het evangelie door te geven. Een boek over leiding van God, over deuren die openen en deuren die sluiten.

Dit valt me inhoudelijk op aan dit boek:

In ‘Zij aan zij’ beland je midden in de cultuur van Noord-Soedan, maar ook in het leven van zendelingen en de moeiten waar zij tegenaan lopen.

Dit spreekt me aan in het boek:

Ik krijg enorme bewondering voor de dappere Halimah, maar ook voor Mia, die samen met haar man Gods stem wil volgen en met haar gezin naar Noord-Soedan vertrekt. Wat me opviel was hoe eerlijk de frustraties en aanvechtingen van Mia beschreven worden. De kleine dagelijkse strubbelingen waar zij tegenaan loopt. Ze voelt zich soms maar nutteloos: waarom zit ze daar eigenlijk, helemaal ‘alleen’ in Khartoem? Drie kleine kinderen opvoeden, dat kan thuis, in Texas, toch ook? Tot het moment dat God gaat schakelen en zij iets mag betekenen in het leven van de jonge Halimah.

Het boek in 3 woorden getypeerd:

moed – geloof -zendingscultuur

Zij aan zij, Jana Kelley (Jongbloed,  | 9789033801747 | paperback | 1e druk | 208 pagina’s | 03 juni 2019)

Recensent: Daniëlle Feddes

Lees meer boekrecensies en word lid van Elisabeth Leest, onze online boekenclub. Neem ook eens een kijkje op Royal Jongbloed. Daar staan nog meer mooie en interessante boeken. En ontvang je onze nieuwsbrief al? Hierin houden we je op de hoogte van nieuwe recensies en artikelen uit Elisabeth Magazine.

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved