fbpx
Home Thema'sGeloven Diamanten in het stof: aangenaam voor het hart

Diamanten in het stof: aangenaam voor het hart

Elisabeth Recenseert

door Caroline de Vente
Diamanten in het stof

In ‘Elisabeth recenseert’ lezen én beoordelen lezers nieuwe titels. Ditmaal: ‘Diamanten in het stof‘ van Joni Eareckson Tada.

Over Diamanten in het stof

Diamanten in het stof deelt voor elke dag van het jaar een korte meditatie over een bijbelvers, een gebed en een gedachte om bij stil te staan. Met meer dan 200.000 verkochte exemplaren is ‘Diamonds in the Dust’ een favoriet onder de dagboeken geworden. Joni toont ons kostbare juwelen van bijbelse waarheid die verspreid liggen op de stoffige weg van het leven. Deze 366 meditaties werden geschreven vanuit het perspectief van een vrouw die het leven in een rolstoel leeft, over het lijden en tegelijk de hoop, vol van de wijsheid van de Bijbel. Kijk naar je voeten, schrijft Joni. Het pad schittert. God heeft ook diamanten in het stof van jouw weg geplaatst.

Even voorstellen: onze recensenten

Elisabeth: “Vol van boeken, vol van De Heilige Drie-eenheid en vol van het leven met de overvloedige mogelijkheden die het biedt. Ik ben momenteel werkzaam als wijkzuster, zorgteam coach, leerlingenbegeleider en herborist. Ik probeer een leven van dienstbaarheid te leiden in de stad. Zijn Woord proberen te vinden in de grote rijkdom aan boeken die ons omringen, maakt het zeer vreugdevol voor me om nu voor het Elisabeth Magazine te lezen en reflecteren.”

Jan: “Ik ben 64 jaar en ben 22 jaar werkzaam geweest in de gezondheidszorg. Ongeveer vanaf mijn 39e jaar ben ik fulltime werkzaam geweest in de uitvaartzorg en nu doe ik dat nog op oproepbasis. Ook ben ik af en toe voorganger bij uitvaarten en begeleid ik gewone protestantse diensten op vrijdag of op zondag in verzorgingstehuizen. Ik ben gehuwd en woonachtig in Zwolle. Daar ben ik actief binnen de PGZ (Protestantse Gemeente Zwolle, redactie).”

Wat is je eerste indruk van het boek?

Elisabeth: “Prachtig, sfeervol boek om te zien!”

Jan: “Boek is goed ingebonden en voorkant mooi omgeven met een diamant en als je hart zo glanst als een diamant dan heb je een rotsvast geloof.”

Wat vind je van de verhaallijn?

Elisabeth: “Er is geen verhaallijn. Er zijn 366 dagteksten: een pagina voor elke dag.”

Wat is je verwachting van het boek en maakt het je verwachtingen waar?

Elisabeth: “Mooie stukjes tekst (kleine diamanten) op ons daagse pad, God is nabij. Die verwachting wordt helemaal waargemaakt. Het is een soort eerste aanzet tot lectio divina: een bijbelcitaat, een toelichting en dan een gebed om tot stilte en reflectie bij jezelf te komen.”

Jan: “Het is een dagboek met mooie dagteksten. Dit boek kan je wijsheid geven. Joni leeft in een rolstoel, maar heeft een vast geloof. Een voorbeeld voor ons mensen hoe ze hiermee omgaat. Het dagboek maakt de verwachting waar over de Bijbelse waarheid die gereed ligt op de smalle weg. Goede meditaties die actueel zijn.”

Wat valt je inhoudelijk op aan het boek?

Elisabeth: “De persoonlijke verhalen van Joni voelen voor mij niet altijd in relatie tot het bijbelcitaat. Ik kan me in haar visie niet altijd vinden, vind het soms wat kort door de bocht. Echter, vele mensen kopen en genieten haar boeken en ervaren haar manier van denken als zeer ondersteunend en voedend.”

Jan: “Actueel dagboek met een duidelijke visie: ga met God, en God zal met je zijn. Glinsterende diamanten liggen gereed op de weg van het leven als je God volgt.”

Typeer het boek in drie woorden:

Elisabeth: “Gods daagse nabijheid.”
Jan: “Hoop, wijsheid en kostbaar.”

Wat spreekt je aan in het boek?

Elisabeth: “De wijze waarop het boek is samengesteld en vormgegeven is prachtig! We vinden juweeltjes van pentekeningen aan het begin van elke maand. De tekenaar staat nergens vermeld; je zou vermoeden dat ze van Joni zijn.”

Jan: “Er is met een volle geloofsovertuiging geschreven en dit is de weg die wij ook gaan moeten en dit kan met een handicap, maar ook zonder handicap.”

Wat spreekt je minder aan?

Elisabeth: “De persoonlijke verhalen die domineren (in aantal woorden) op de pagina. Het had van mij algemener/minder persoonlijk op Joni gemogen.”

Jan: “Niet van toepassing.”

Wat vind je van de leesbaarheid?

Elisabeth: “Soepel leesbaar en aangenaam voor het hart, vriendelijk in toon en verschijning, mooi lettertype. Het boek nodigt door zijn vormgeving uit om elke dag even op te pakken. En om standaard op je bureau te hebben liggen. De daagse pagina bevat verschillende stukjes tekst: een bijbelcitaat, een persoonlijk verhaal, een reflectie/visie/mening van Joni en een kort gebed of intentie.”

Jan: “Goed. Voor ouderen mag het ook wel in een groter lettertype.”

Heb je tot slot nog toevoegingen?

Elisabeth: “Als bij “De Hemel” valt het mij op dat er voor de pagina’s mooi dik papier is gebruikt. Echter, dit boek (in tegenstelling tot De Hemel) opent heel makkelijk en ligt makkelijk geopend op schoot. De pagina’s zijn dermate” dik dat ze warm aanvoelen. Het boek van “De Hemel” was veel stijver. Er is echt over het belang van de vormgeving van dit boek nagedacht. Toch vind ik de cover wat slap en kwetsbaar op de punten in vergelijking met het mooie zware papier van de pagina’s.” (Lees ook haar recensie over De Hemel.)

Jan:

  • “Het voorwoord van Jan van den Bosch is mooi.”
  • “Dwars door haar pijn en lijden heen is Joni een wegwijzer naar wat komen gaat. Een tijd waarin verdriet en lijden niet meer zullen bestaan op een onnavolgbare manier weet Joni dat te verwoorden.”
  • “Het dagboek past wel in onze corona-pandemie.”

Diamanten in het stof (Ark Media, september 2020) 
Paperback | 9789033802379 | 400 pagina’s | Bestel nu

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved