fbpx
Home Interview Hans en Rita doorstonden een relatiecrisis

Hans en Rita doorstonden een relatiecrisis

‘We leerden vanuit ons hart te vertellen wat we nodig hebben’

door Caroline de Vente
Relatiecrisis doorstaan

Hans en Rita ’t Hart gingen door een relatiecrisis, die ook de intimiteit tussen hen vrijwel onmogelijk maakte. Een workshop deed hen beseffen wat ze nodig hadden om samen verder te kunnen: verwerking, vergeving, openheid en kwetsbaarheid. Samen geven ze relatieweekenden voor stellen die worstelen met relatie en intimiteit.

Is er altijd herstel mogelijk, zoals bij jullie?

Hans: ,,Wij kozen destijds om samen door te gaan, op grond van onze trouwbelofte. Als je daarvoor kiest: ‘Ik kan je nog niet vergeven maar ben wel op weg, ik ben ermee aan het strijden,’ dan is de weg van herstel mogelijk. God kan op een bovennatuurlijke manier je hart verzachten. Niet alleen in een crisis, maar in het hele leven. Bij teleurstelling of verbittering, kun je bidden voor jezelf en de ander en zo God erbij betrekken. Dan zie je het wonder soms plaatsvinden. We genieten er enorm van om mensen te kunnen helpen door wat we hebben geleerd vanuit de crisis die wij meemaakten.”

Hoe weet je wat de ander fijn vindt?

Hans: ,,Dat heeft te maken met de talen van de liefde, met welke ‘taal’ voor jou belangrijk is. De een heeft behoefte aan woorden of aandacht, de ander aan bijvoorbeeld aanraking. Veel mensen hebben niet geleerd om aan te geven hoe de ander hen kan verwennen. Wat kan helpen: maak eens een lijstje van alle manieren waarop jij je geliefd voelt, hoe je verrast wilt worden. En dan ontdek je hoe moeilijk het is die lijst te maken en aan je partner te geven!” Rita: “Je wilt graag dat je partner dat uit zichzelf weet.” Hans lacht. “Ja, maar in een volwassen relatie accepteer je de realiteit dat het vaak geen onwil is, maar onvermogen. Dat je juist dan elkaar moet helpen.”

Lees ook de boekbespreking over Het huwelijk van je dromen van Gary Chapman.

Wat verwachten jullie van de toekomst?

Hans en Rita: ,,We gaan nog graag door met de relatieweekenden. Die zijn niet speciaal voor christelijke stellen, deze boodschap is voor iedereen.” Hans geniet van zijn praktijk en het geven van trainingen. Rita werkt als gedragswetenschapper bij ’s Heerenloo. Dat betekent dat ze teams ondersteunt in het werken met mensen met een verstandelijke beperking. ,,We hopen dat we ons werk nog zeker een tijd mogen doen.”

Hoe zien jullie seksualiteit en ouder worden?

Hans: ,,Het kan dan net zo mooi zijn, je relatie is verdiept, met vertrouwen in elkaar. Als je ouder wordt, neemt bij mannen de hoeveelheid testosteron af. Dat betekent dat er dan een afname is van de seksdrive bij de man. Door minder testosteron is het rustiger, maar de ontmoeting is juist diep en innig. Het zou daarom jammer zijn alleen de focus op klaarkomen te leggen, het geheel van je intimiteit is zoveel meer. Ik gun mensen dat de intimiteit zich verdiept en dat het seksuele ten dienste staat van die diepe hartsverbinding.” Rita: “Ja, kijk alleen maar naar de overgang, als vrouw lag ik soms plotseling te zweten in bed dan voel je je niet zo sexy hoor! Daar moet je samen een weg in vinden. Maar als je weet dat je samen geduldig kunt zijn en toch kunt genieten van elkaar, is dat een groot geschenk. Ook al zijn er soms van dat soort hobbels, ik voel me door Hans begeerd. We zien er naar uit om dat bij het ouder worden alleen nog maar rijker te beleven.”

Lees in Elisabeth (2022, editie 3) hoe Hans en Rita hun huwelijkscrisis hebben ervaren: ‘Het kostte ons drie jaar om de terugweg naar elkaar te bevechten’. En wat zij nog meer te vertellen hebben over liefde, intimiteit en ouder worden. Ook de Elisabeth ontvangen? Neem een abonnement. Dat kan al voor maar 2,75 euro per maand!

Tekst: Ineke Zuidhof
Beeld: Elisabeth Ismail

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved