fbpx
Home Thema'sGeloven Committed – steeds meer van Jezus

Committed – steeds meer van Jezus

Elisabeth recenseert

door Danielle Feddes
Committed van Mark Stoorvogel

In Elisabeth recenseert lezen én beoordelen lezers nieuwe titels. Ditmaal: Committed – Steeds meer van Jezus van Mark Stoorvogel, een Bijbels dagboek voor tieners in de serie Reflect.

Over ‘Committed’:

Dit dagboek helpt jongeren om elke dag met Jezus Christus te leven en daarin te groeien. In Committed komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod: (groot)ouders, de geestelijke wereld, racimse, seks en relaties, discriminatie, de eindtijd, maar ook: praten met God, over hoe je Gods stem verstaat. De onderwerpen sluiten aan bij de methodeboeken Geloof en Liefde, maar het dagboek is ook goed los te lezen.

Met de tienerwerkmethode Reflect worden tieners uitgedaagd om zelf na te denken over de Bijbel, en om in hun eigen leven te weerspiegelen wat ze van Jezus ontdekken. Vanuit het Nieuwe Testament maken ze kennis met het leven dat Jezus voor hen heeft, leren ze hoe ze een levende relatie met God kunnen onderhouden en worden ze aangespoord om alledaagse keuzes te maken die passen bij een leven met Hem.

Reflect is een onderwijsmethode voor jeugdwerk in kerken die tieners stimuleert om zelf na te denken over wie Jezus is en wat Zijn woorden voor ons betekenen en daarnaast om Hem te weerspiegelen in hun wereld en in hun generatie.

www.reflectjeugdwerk.nl

Auteur:

Mark Stoorvogel, pastor van de tweede locatie van de Stadskerk in de binnenstad van Groningen.

Uitgever:

Ark Media

Prijs:

€ 15,99

Onze recensent:

Daniëlle Feddes

Eerste indruk/vormgeving:

Ziet er stoer uit. Een donkere kaft met een rots in de zee. Mooi binnenwerk in de kleuren groengrijs met aan het begin van elke week een foto en daarna het getuigenis van een jongere en de overdenkingen van de schrijver.

Verhaallijn:

In ‘Committed’ –  toegewijd  – vertellen twintig tieners hoe zij leven met Jezus. Twintig weken lang een stukje voor elke dag. Op dag 1 staat een getuigenis van een tiener, daarna vind je van dag 2 tot en met 5 overdenkingen van de schrijver en op de laatste 2 dagen is er ruimte voor ‘reflections’ van de lezer aan de hand van een vraag.

Een fragment uit het boek:

DAG 1

DE REFLECTIONS VAN …
DEBORAH (16 jaar)
Vroeger vond ik paardrijden heel leuk. Ik ging
meestal samen met mijn buurmeisje op een buitenrit. Zo ook deze avond, het was winter en dus al
donker. Na een tijdje kregen we ruzie. Boos galoppeerde mijn buurmeisje weg. Ze kwam niet meer
terug. Daar stond ik dan in het donker als elfjarig
meisje, alleen met een paard. Ik vond het ontzettend spannend en wist niet goed waar ik precies
was en welke weg ik moest nemen om thuis te komen.
Ik begon dus maar wat te rijden. Paarden merken het
als je gespannen bent en worden daar vaak zelf ook
angstig van. Mijn paard schrok dus van alles. Op
den duur dacht ik: de enige die mij nu kan helpen
is God. Ik begon te bidden. Zodra ik ‘amen’ zei,
was mijn paard ineens zoveel rustiger. Ik daardoor
ook. Ook reed ik in een keer de goede kant op waardoor ik uiteindelijk veilig thuis ben gekomen. Het
voelde echt als Gods leiding. Hij zorgde ervoor
dat ik de juiste weg nam. Ik zag God die avond
niet, maar ik voelde Hem wel heel dichtbij.

 

DAG 5

OEFENINGEN DOEN
1 Timoteüs 4:6-10
Als je gespierd wilt worden, moet je eigenlijk minstens drie
keer per week naar de sportschool gaan. Iedere week minstens
een leg day, back day en chest day om al je spieren te trainen.
En dan is het resultaat na een aantal weken trainen … vooral
heel veel spierpijn. Het ontwikkelen van je spieren vraagt om
een enorme, blijvende inspanning. Een toewijding waar de
meesten van ons dan liever nooit aan beginnen. Maar als je na
een jaar hard trainen met een blokjesbuik over het strand loopt,
dan weet je waarvoor je al die oefeningen hebt gedaan. Dan
wordt zichtbaar dat het nut heeft gehad. Hetzelfde geldt voor
jouw leven met Jezus. Het volgen van Jezus vraagt om oefenen.
Oefenen met bidden, oefenen met doen wat God in de Bijbel
vraagt, oefenen met vertellen over Jezus. In het begin is de uitwerking daarvan misschien nog klein, maar als je volhoudt,
wordt Jezus steeds zichtbaarder in jou. En dat is nog veel belangrijker dan een afgetraind lichaam.
_______________________________________________
OPDRACHT
Druk je 10 keer op en bedenk op welke manier jij vandaag gaat
oefenen in het doen van Gods wil

 

Leesbaarheid:

Eenvoudig leesbaar. Korte verhalen op 1 pagina, wat uitnodigt tot lezen.

Dit is mijn verwachting van het boek:

Een insprirerend dagboek voor tieners, waarin ze worden aangezet om na te denken (reflecteren) over hun geloof. Maar ook een boek voor tienerleiders, ouders en iedereen die met tieners te maken heeft en zich in hun wereld wil verdiepen.

Maakt dit boek die verwachting waar? Waarom wel of niet?

Het mooie in Committed is dat ook jongeren zelf aan het woord worden gelaten. Tieners kunnen hier de verhalen en getuigenissen van leeftijdsgenoten lezen, maar ook fijn voor volwassenen die tieners in huis hebben of met tieners werken. Zo krijg je inzicht in wat er leeft onder tieners, waar ze staan in het leven, waar zij tegenaan lopen, maar ook waar zij enthousiast van worden. Dus ja, dit boek maakt de verwachting helemaal waar.

Dit valt me op aan het boek:

Frisse uitstraling, korte getuigenissen en overdenkingen, alles om tieners te helpen groeien in hun geloof. Precies wat je van een bijbels tienerdagboek mag verwachten.

Dit spreekt me aan in het boek:

De getuigenissen van de tieners zelf. De opzet van het boek, met name de afwisseling van verhalen van tieners en overdenkingen van de schrijver en ook de overdenkingsvragen (reflections) die aan het eind van elke week gesteld worden. Vragen als: Welke wonderen heb jij gezien of meegemaakt? Op welke manier maak jij verschil in de wereld om je heen? Hoe ziet jouw tijd met God er nu uit?

Ook heel mooi: De reflections van tiener Pieter (16 jaar) over de band met zijn opa en oma:

Door mijn opa en oma heen zie ik Gods liefde. Dat zie ik in hoe zij hun werk doen in de kerk en in de dingen waarbij ze betrokken zijn. Ik zie ook Gods liefde in hoe ze omgaan met mij en hun andere kleinkinderen.

Wat een prachtig getuigenis en wat een bemoediging voor ouders en grootouders!

Ook de overdenkingen zijn to the point en echt gericht op jongeren. Over Gods stem verstaan schrijft Mark Stoorvogel onder andere:

Stel dat ik met mijn rug naar een menigte van 1000 mensen sta en iemand roept mijn naam. Dan heb ik geen idee van wie die stem komt. Maar als een heel goede vriend mijn naam roept, zal ik zijn stem direct herkennen. Zo is het ook met Jezus. We leren zijn stem te onderscheiden, wanneer we tijd met Hem doorbrengen en Hem steeds beter leren kennen.

Schrijver Mark is pastor van de Stadskerk in Groningen, een kerk waar veel jongeren komen. Het is duidelijk dat hij hun taal spreekt.

Dit spreekt me minder aan

n.v.t.

Typeer het boek in 3 woorden:

Jongeren – Groeien – Geloof

Dit wil ik verder nog kwijt:

Prachtig boekje voor tieners, tienerwerkers, (groot)ouders van tieners en iedereen die met tieners te maken heeft. Mooi om cadeau te geven aan tieners, maar ook om zelf te lezen als je meer inzicht in de wereld van tieners wilt krijgen. En ook fijn voor als je zelf niet altijd de woorden hebt in gesprekken met (je) tieners. Voor tieners is het een aanmoediging om te groeien in geloof en liefde.

 

Lees meer boekrecensies en word lid van Elisabeth Leest, onze online boekenclub. Neem ook eens een kijkje op Royal Jongbloed. Daar staan nog meer mooie en interessante boeken. En ontvang je onze nieuwsbrief al? Hierin houden we je op de hoogte van nieuwe recensies en artikelen uit Elisabeth Magazine.

Wil je voortaan 2x per maand zelf ons prachtige magazine ontvangen? Neem dan nu een abonnement op Elisabeth Magazine. Of vraag eerst een proefabonnement aan.

 

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved