fbpx
Home Achtergrond Als kinderen het anders doen…

Als kinderen het anders doen…

Geef niet je mening, maar luister liever

door Danielle Feddes
Als kinderen het anders doen..

Alles gaat tegenwoordig zo anders dan vroeger! Als oudere of grootouder schiet dat vast weleens door je hoofd. Je begrijpt niet altijd hoe de jongere generatie leeft. Werk en buitenschoolse opvang worden afgewisseld met spectaculaire vakanties. Tieners lijken hun telefoon belangrijker te vinden dan een gesprek met jou. En als opa of oma voel je je soms mijlenver verwijderd van je kinderen en kleinkinderen.

Vroeger deed je wat je ouders zeiden. Nu moet een ouder alles uitgebreid uitleggen

Pedagoge en GZ-psychologe Ellen Kersten (64) ziet dat de opvoeding enorm is veranderd: ,,Vroeger deed je wat je ouders zeiden. Nu moet een ouder alle verzoeken aan een kind uitgebreid uitleggen. Ik denk dat dat komt doordat ouders minder centraal staan in de ontwikkeling van kinderen. Er is veel meer input van buitenaf die mede hun ontwikkeling bepaalt. Daarmee doel ik vooral op de voortdurende aanwezigheid van schermpjes: telefoon, tablet, televisie. Onderschat niet dat dat zorgt voor een heel andere dynamiek in de opvoeding.”

Het lijkt alsof ouders niet meer zo goed de leiding durven nemen in het gezin

Die verandering merkt ook kinder- en opvoedcoach Tea Adema (60) op. ,,Ouders willen vooral in gesprek blijven met hun kinderen. Het lijkt alsof ze niet meer zo goed de leiding durven te nemen in het gezin.”

Nieuwe tendensen in de samenleving

Dat de manier van opvoeden in de loop van de tijd is veranderd, ziet Tea op zichzelf niet als iets negatiefs. ,,Logisch, want die verandert mee met nieuwe inzichten en tendensen in de samenleving. Maar ik vind dat ouders wel de regie moeten houden, anders krijg je stuurloze kinderen. Het ene kind wordt dan angstig, het andere brutaal of boos. Grootouders zien dat gebeuren en gaan zich ermee bemoeien: ‘Laat ze maar even bij mij komen, dan pak ik ze wel aan.’”

Tekortschieten

Tea: ,,Soms proberen ouders onbewust goed te maken wat ze zelf hebben gemist. Vaak is dat aandacht, bijvoorbeeld in de vorm van hulp bij school. Wanneer grootouders dat opmerken, kan er vervolgens pijn ontstaan, omdat ze denken dat ze de opvoeding niet goed hebben gedaan.”

Je kunt je al gauw met terugwerkende kracht tekort voelen schieten

Wie kijkt naar uitjes, aandacht en mogelijkheden die de kinderen van nu krijgen, kan zich inderdaad met terugwerkende kracht weleens tekort voelen schieten. De vraag is of dat terecht is. Tea: ,,Iedere tijd heeft zijn eigen gewoontes. Jij hebt destijds naar je beste weten opgevoed, met de middelen die je toen tot je beschikking had. En je kinderen zullen vast zeggen dat ze goed terecht zijn gekomen.”

‘Dat mochten wij vroeger niet’

‘Dat mochten wij vroeger niet.’ Of: ‘Ik haalde het niet in mijn hoofd om zo brutaal te zijn.’ Dit soort uitspraken ontglippen je misschien makkelijk als je ziet dat kinderen zich gedragen op een manier die jij vroeger nooit had geaccepteerd. ,,Zeker wanneer je je zorgen maakt om wat je ziet, ben je geneigd om snel veroordelend te reageren”, zegt Tea. ,,Vanuit angst ga je dingen roepen als: ‘Dit komt niet goed, hij loopt over je heen.’”

De wereld zou er beter uitzien als we het oordeel achterwege zouden laten

Ze adviseert echter om dit soort uitspraken achterwege te laten en zonder oordeel een gesprek te voeren. ,,Dat begint met vragen stellen: wat vind je lastig, kan ik iets voor je doen?” ,,De wereld zou er beter uitzien als we het oordeel achterwege zouden laten”, bevestigt Ellen.

Wees vooral nieuwsgierig

Dit geldt ook als het gaat om de leefwereld van je kleinkinderen: ,,Kijk eens met hen mee naar wat ze doen op dat scherm. Voor jou is het misschien onbekend, maar voor je kleinkind is het een belangrijk onderdeel van zijn leven. Wees vooral nieuwsgierig. En bemoei je niet ongevraagd met de opvoeding.”

Tekst: Hannah Zandbergen

Beeld: Henrieke van Assen

Dit artikel is een ingekorte versie van het achtergrondverhaal in Elisabeth Magazine No 19-22. Wil je zelf graag de Elisabeth ontvangen? Kijk hier voor de mogelijkheden!

 

 

 

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved