fbpx
Home Geen categorie ‘Ik kan niet meer zonder Netflix’

‘Ik kan niet meer zonder Netflix’

door Maaike Sloetjes

“Ik heb geen werk en ben verslaafd geraakt aan Netflix en sociale media. Ik kan niet meer zonder. Maar is dat nou echt zo slecht? Met een wandeling en wat vrijwilligerswerk is mijn dag nog niet voorbij…”

De eerste vraag die bij mij opkomt is deze: waar komt je vraag – is dat nu echt zo slecht? – vandaan? Is dat het bekende stemmetje vanbinnen, door opvoeding of je omgeving? Mijn tweede vraag is: is het dan zo slecht wat je doet? Ik tast wat in het duister, wat dat betreft. Maar je vraag verdient wel een antwoord.

Weet je, dat woord ‘verslaafd’ springt er voor mij uit. Dat is nogal wat: slaaf zijn van, of ook wel: vastzitten aan. Niet slaaf gemaakt, maar (zelf) slaaf geworden.

Door Christus bevrijd
Ik ga ervanuit dat je een gelovig mens bent. Je legt de vraag namelijk neer bij een christelijk blad, op het bord van een dominee. Dan weet je, met mij, dat wij door Christus bevrijd zijn van alles wat macht over ons heeft. Aan niets en niemand meer ‘vast’ zitten dan aan Hem. Paulus schrijft: ‘Alles is mij geoorloofd, maar ik zal mij door niets laten knechten’ (1 Korintiërs 6:12, WV). Alles mag, maar niets kan meer een slaaf van ons maken.

Gezien je vraag: zijn dat Netflix en sociale media? Het mag allemaal, alleen wordt een christen er geen slaaf van. Het wordt dus niet onmisbaar voor ons, iets waar we niet meer buiten kunnen! Want dan worden we weer ‘slaaf van’, welke ‘goeie’ dingen ik er ook tegenover stel.

Dienaar van allen
Maarten Luther schreef: ‘Een christen is een vrij heer over alle dingen en niemands onderdaan.’ Maar ook: ‘Een christen is een dienaar van allen en ieders onderdaan.’

Dus waag ik te zeggen: misschien is er nog veel meer ‘werk’ te doen, zodat Netflix en sociale media meer uit beeld raken. Zou zomaar kunnen… Toch?

Tekst ds. Zegert de Graaf
Beeld:Unsplash

Tekst: © Elisabeth (ds. Zegert de Graaf)
Beeld: Unsplash

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved