fbpx
Home Column Boze mails

Boze mails

'Soms krijgen we meer dan duizend kijkersfoto’s per dag'

door Danielle Feddes
boerenzwaluw op steiger

Een van de leuke onderdelen van mijn werk voor RTL4 is het uitzoeken van de kijkersfoto’s. Het geeft een mooi, veelkleurig beeld van de schoonheid en diversiteit van ons land en doet je bijna dagelijks beseffen hoe groot de verschillen in het weer kunnen zijn.

Ook bijzondere weerverschijnselen, zoals een fikse hagelbui, een windhoos of een schitterende dubbele regenboog, worden altijd wel door iemand gezien. En gefotografeerd! Immers, bijna iedereen heeft tegenwoordig een goede camera op zak. Op dagen met ‘veel weer’ kan het aantal ingezonden foto’s zomaar oplopen tot meer dan duizend! Geen doorkomen aan, zelfs niet met behulp van de handige software die we daarvoor kunnen gebruiken.

Creatieve plaatjes

Toch verveelt het uitzoeken zelden. Hooguit als het de hele week strakblauw is met alleen maar zonneschijn. Op die dagen zijn vooral de zonsopkomsten en zonsondergangen de fotografische hoogtepuntjes. Hoewel er ook met ‘saai weer’ altijd wel creatieve plaatjes bij zitten. Mensen doen er echt hun best voor. Omdat ze het leuk vinden. Maar waarschijnlijk ook om geselecteerd te worden en met hun foto op televisie te komen. Reken maar dat ze ’s avonds geen weerbericht overslaan!

Mooie regenbogen

Hierbij schuilt natuurlijk wel het gevaar om afgewezen te worden. Doe je zo je best en wordt je foto toch niet uitgekozen… Veel inzenders realiseren zich niet dat ze heel veel concurrenten hebben. We krijgen niet één mooie regenboog binnen, maar misschien wel 25. We proberen bewust de minder bekende inzenders een kans te geven, maar we kunnen niet om de meest gedreven fotografen heen. Die scoren qua compositie en kwaliteit toch vaak het best. En als presentator wil je natuurlijk de mooiste plaatjes in de uitzending hebben.

Dat afwijzing ook hier hard kan aankomen, blijkt wel uit de soms boze mails die inzenders sturen als ze niet zijn uitverkoren. Dan hoop ik maar dat ze toch blijven genieten van hun passie en blijven fotograferen!

Tekst: Reinier van den Berg, weerman en duurzaam ondernemer.

(Kijkers)foto: Daniëlle Feddes

Lees ook: Waarom superbreinen onmisbaar zijn voor het weer

Wil je graag meer columns zoals deze lezen? In Elisabeth Magazine vind je elke 14 dagen columns, mooie natuurfoto’s, interviews, bijbelstudies en achtergrondartikelen. Kijk op onze speciale Abonneeactie.

 

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved