fbpx
Home Overdenking Eerste Hulp Bij Afwijzing

Eerste Hulp Bij Afwijzing

Als iemand extreem gevoelig is voor afwijzing

door Danielle Feddes
afwijzing

Je zus voelt zich altijd achtergesteld. Vriendin X wordt gelijk nijdig zodra jij plannen maakt met vriendin Y. Je zoon mokt als je ook maar even wat meer aandacht aan je dochter besteedt. Het is een feit: sommige mensen voelen zich extreem snel afgewezen. ,,Daarmee omgaan voelt soms als lopen op glad ijs”, zegt psycholoog en pastoraal counselor Didy Hartman (59) uit IJsselstein. Hoe ga je om met die overgevoeligheid?

Heb je haar weer!

Je dochter heeft geen tijd om bij jou koffie te komen drinken, maar gaat wel met haar vriendinnen winkelen. Je denkt: ben ik niet belangrijk voor haar? Voor je het weet, voel je je afgewezen. Bel je haar woedend op of loop je dagenlang te mokken?

Je broer geeft een feest, maar jij hebt aangegeven die dag niet te kunnen. Toch laat hij het feest doorgaan. Het raakt je enorm en je denkt: hij houdt helemaal geen rekening met mij. En je was toch al het buitenbeentje in het gezin. Vroeger zeiden ze ook al altijd tegen je: ‘Daar heb je haar weer!’

Goed reageren op dit soort situaties blijkt best lastig. Zeker als het oude pijnpunten raakt.

Tips bij afwijzing:

Didy geeft een paar tips: ,,Onderzoek eerst je eigen hart: was er iets in wat ik deed of zei, waardoor de ander zich afgewezen zou kunnen voelen? Wanneer dit zo is, bied dan excuses aan en zeg dat je het niet zo bedoelde.

Wanneer dit niet het geval is, kun je het bespreekbaar maken. Doe dit alleen wanneer jij last hebt van het gedrag dat het gevolg is van de gevoelens van afwijzing van de ander. Wanneer bijvoorbeeld de ander stil wordt, zich terugtrekt of juist sarcastische opmerkingen maakt.

Stel vragen als: ‘Ik merk dat je stil bent, zit je iets dwars?’ Of: ‘Die opmerking van je klonk niet aardig. Ik heb het gevoel dat je boos op me bent. Klopt dat?’ Of vraag: ‘Ik heb het gevoel dat je je afgewezen voelt. Klopt dat?’

Lees ook: ‘Dat mensen Gods liefde bewust afwijzen, went nooit ’

Wanneer de ander ontkent, accepteer dat dan. Jij bent niet verantwoordelijk voor de gevoelens van anderen. Je bent alleen verantwoordelijk voor je eigen gedrag, gedachten en gevoelens.”

Tekst: Mariëtte Woudenberg

Foto: Rodnae Productions

Dit artikel is een ingekorte versie van het achtergrondverhaal ‘Eerste Hulp Bij Afwijzing’ dat verschenen is in Elisabeth Magazine No. 12-2022. Wil je voordelig kennismaken met ons blad? Bekijk onze Abonneeactie of neem een Proefabonnement 6 nummers voor € 12,-

 

 

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved