fbpx
Home Column Waarom superbreinen onmisbaar zijn voor het weer

Waarom superbreinen onmisbaar zijn voor het weer

door Daniëlle Heerens

Vroeger keek men naar buiten om te weten wat voor weer het zou worden. Tegenwoordig kijken veel mensen eerst op hun telefoon. Vroeger konden oude weerspreuken soms houvast geven. Vandaag de dag hebben supercomputers het laatste woord. In de ruim dertig jaar dat ik ‘in het weer’ zit, is er veel veranderd.

Halverwege de jaren tachtig, toen ik begon als weerman, hadden we al computers. Grote machines met nog grotere beeldschermen. Uit de kluiten gewassen printers en plotters. Ja, zelfs de telex en later de telefax waren nog onmisbaar. De mobiele telefoon bestond nog niet. De jongeren van nu kunnen zich vast niet voorstellen hoe je zou moeten overleven in een wereld zonder smartphone.

Toch zorgde die moderne techniek ook in de weerkunde voor een heuse revolutie. Metingen van over de hele wereld worden volautomatisch razendsnel verzameld en geanalyseerd. Zeer complexe rekenprogramma’s, die bol staan van wis- en natuurkunde, worden continu gedraaid op de krachtigste computers die ooit zijn ontwikkeld. Supercomputers. Deze superbreinen berekenen het weer tot wel twee weken vooruit. Voor de hele wereld. En ook voor grotere hoogtes als bijvoorbeeld 1, 3, of 10 à 15 kilometer.

Zelfs de oceanen en zeestromingen worden meegenomen in die berekeningen, tot op honderden meters diepte. Inderdaad moeten ook de meest doorgewinterde meteorologen hun meerdere zien in deze megacomputers. Ze varen er bijna blind op. Bijna. Want er zit gelukkig toch ook nog wat mensenwerk in het maken van weersverwachtingen.

Soms ben je met al je ervaring in staat die gedetailleerde berekeningen toch een klein beetje te verbeteren. Dat kan met name voor de kortere termijn, tot twee dagen vooruit. Gaat het om de weersontwikkelingen vanaf drie dagen vooruit, dan kun je maar het beste dansen naar de pijpen van die enorme rekenmachines.

Dan is de voornaamste taak van de weerman of weervrouw om die prachtige, kleurrijke weerkaarten die de computers tevoorschijn toveren, te vertalen in een begrijpelijke en bruikbare weersverwachting. En daar heb je toch ook een goed brein voor nodig!

Tekst: © Elisabethbode (Reinier van den Berg)

De Elisabethbode is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Reageren

* Door dit formulier te gebruiken, gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved