Wat een schrikbeeld: de ouderdom komt met gebreken, en met rimpels, rollators, geldtekort, geheugenverlies, bingoavonden en geraniums. Moet dat nou echt?
Iedereen wordt ouder – op een dag kijk je in de spiegel en besef je dat het zover is! Tenminste, als je gezond blijft en een hoge leeftijd haalt. Bent u van het type ‘Ik zie wel…’? Of wilt u zich op een positieve manier op uw oude dag voorbereiden? Je spaart immers ook voor je pensioen om later geen geldzorgen te hebben. Wat kun je nu al doen om later sociaal-vitaal te blijven?
Drie tips voor de oude dag
Al vanaf bij voorbeeld 45 jaar kun je starten met een survivalkit, een ‘overlevingspakket’ op mentaal en sociaal gebied dat kan helpen om de ouderdom als een fijne tijd te beleven.
Een paar dingen waar we tegen opzien bij het ouder worden zijn: slechte gezondheid, eenzaamheid en afhankelijk-zijn. Veel ervan heb je niet in de hand. Bijvoorbeeld het verlies van een geliefde. Dat kan eenzaamheid veroorzaken, hoe oud of jong je ook bent. En ziekte of een handicap maken afhankelijk. Toch geven we drie tips zodat u bent voorbereid als de oude dag zich aandient.
Visualiseer uzelf over 25 jaar – wat wil ik?
Ga er eens voor zitten: hoe wil ik graag oud worden, wat verlang ik dan in het leven? Financiële middelen, natuurlijk, een woning, logisch… maar ook: welke relaties zijn dan belangrijk, en voor wie wil ik iets betekenen? Wie op jongere leeftijd fijne relaties onderhoudt, heeft meer kans dat die er later nog steeds zijn.
Leer bijvoorbeeld nu vast de taal van het land waar uw zoon woont, dan kunt u later met uw kleinkinderen praten. Of doe een computercursus, zodat u kunt skypen, instagrammen, foto’s uitwisselen… Welke dromen wilt u nog waarmaken, de zogenoemde bucketlist: de Grand Canyon zien, een huisje aan zee?
Houd lijf en hersenen in beweging
Veel mensen weten niet dat lichaamsbeweging invloed heeft op de circuits in het brein. Blijf dus bewegen om uw hersenen te stimuleren. En sowieso is het goed om uw brein te blijven oefenen. Blijf geïnteresseerd, beoefen hobby’s: fotografie, tennis, muziek maken, een leesclub, schilderen… En zo’n club geeft ook weer sociale contacten. Hetzelfde gebeurt als u lid bent van een kerk, waar je in een bijbelkring of bezoekwerk nog lang veel voor elkaar kunt betekenen. Je blijft in gesprek, je hersens blijven gestimuleerd.
Actief blijven helpt vrouwen in de overgang, als hun brein tijdelijk een warboel lijkt te zijn. Mannen van vijftig jaar en ouder zijn extra gevoelig voor een burn-out en blijven door een sport of hobby meer in balans. Wees creatief: wissel bijvoorbeeld vaardigheden uit (‘Als ik voor je kook, laat jij dan mijn hond uit?’) of start een eetclub. En hoe meer dit past bij wat u werkelijk blij maakt, hoe langer uw leven dynamisch en interessant blijft.
Blijf geven, ook als u ontvangt
Niemand is graag afhankelijk. Wie niet mobiel is, gaat minder snel het huis uit. Volgens onderzoek is dit vaak de oorzaak van een minder actief sociaal leven en eenzaamheid. Als je anderen niet tot last wilt zijn, lijkt het enige alternatief om je terug te trekken. Accepteer hulp en blijf geïnteresseerd in de ander. Stuur bemoedigende kaartjes (verzamel hiervoor alvast mooie teksten en gedichten!) of help anderen door voor hen te bidden.
Er valt zoveel te geven, ook al kunt u niet alles meer. U kunt creatief zijn en nadenken wat u voor die ander terug kunt doen. Help uw buurkinderen bij hun huiswerk, bied een luisterend oor voor wie dat nodig heeft. Maak er een feestje van! ‘Wil je mijn boodschappen doen en daarna samen met mij het gebak opeten?’ Dat is toch om te smullen… Dus stop die maar in uw survivalkit: hoe oud u ook bent, maak er iets moois van!
Tekst: © Elisabethbode (Thea Westerbeek)
De Elisabethbode is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!