fbpx
Home Achtergrond Afscheid nemen

Afscheid nemen

Hoe herdenk je?

door Danielle Feddes
gedachteniswandeling

Afscheid nemen: iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Afscheid van mensen, van geliefden, maar ook van spullen, van een woonplek, van een periode en zelfs afscheid van je ideeën. De vraag is: hoe neem je op een goede manier afscheid? Hieronder vind je wat ideeën en tips.

Afscheid van geliefden

Afscheid nemen gaat vaak gepaard met verdriet, zeker wanneer het gaat om mensen die ons ontvallen zijn. Dan is het mooi om op bepaalde momenten terug te denken aan onze geliefden. Deze maand wordt in veel kerken Eeuwigheidszondag of Gedachteniszondag gevierd en mogen nabestaanden een kaars aansteken. Het is mooi dat zulke gelegenheden er zijn en dat je samen met andere broeders en zusters mag terugdenken aan je geliefden.

Opluchting als je een nare periode eindelijk achter je kunt laten

Afscheid van een periode

Maar een afscheid kan ook opluchting geven. Bijvoorbeeld als je een nare periode afsluit en (eindelijk) achter je kunt laten. Of wanneer je je oude spullen opruimt en er weer meer ruimte in je huis – en daarmee in je leven – komt. Soms is het goed het oude achter je te laten en verder te gaan. Het stof onder je voeten af te schudden als het ware. Dan komt er weer ruimte voor nieuwe dingen, voor nieuwe uitdagingen.

Afscheid van je spulletjes

Heb jij je huis vol staan met spullen en kun je niets wegdoen? Je hebt dan vast argumenten waarom je ieder ding wilt bewaren. Bijvoorbeeld: misschien kan ik het later nog gebruiken. De meeste redenen zijn geen echte redenen, maar rationalisaties. Je gevoel zegt ‘nee’ en je hoofd verzint er een reden bij. Als je dit onder ogen ziet, gaat opruimen soms iets gemakkelijker.

Rijke stinkerds?

De bekendste verklaring voor deze uitdrukking is dat vroeger alleen rijke mensen een graf in de kerk kregen en dat ze soms ook écht te ruiken zouden zijn geweest. Toch is dit niet waarschijnlijk. Ook vroeger wilde niemand in een lijklucht zitten. De precieze herkomst is niet duidelijk. Mogelijk is stinkerd hier ‘gewoon’ een scheldwoord waar ‘rijk’ voor geplaatst is.

Een afscheidsfeestje als je stopt met werken, heeft een positief effect op de volgende stap in je leven

Vier je pensioen

Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat mensen die het einde van hun werkende leven vieren met een afscheidsfeestje, gelukkiger zijn dan de mensen die met stille trom hun werk verlaten. Het heeft een positief effect op hoe je de volgende stap in je leven zet.

Joods gebruik

Een joodse uitvaart is vaak simpel en sober, zo ook de begraafplaats. Geen bloemen en geen muziek. Dit gebruik komt vanuit de gedachte dat je met lege handen op de wereld komt en met lege handen de aarde ook weer verlaat.

Een steentje op het graf is een typisch joods gebruik

Als je een Joods graf of Joodse begraafplaats bezoekt, zie je vaak steentjes op de graven liggen. De oorsprong van dit gebruik stamt nog uit de tijd toen het Joodse volk een Nomadisch bestaan leidde. Joodse mensen werden toen begraven op de plek waar men stierf. Door een steen op het graf te leggen, laat je zien dat je het graf bezocht hebt.

Loslaten van ideeën

Het afscheid nemen van een geliefd idee is lastig. Sommige mensen geloven ergens heilig in en graven zichzelf in, ook als ze ernaast zitten. Dat noemen ze zelfrechtvaardiging. Wat kun je eraan doen? Misschien is het antwoord wel heel simpel: geef toe dat je fout zit. Maak onderscheid tussen je gedrag en identiteit. Bijvoorbeeld: ik ben slim, maar deed iets doms. Wees niet bang om te falen.

Ga een persoonlijke uitdaging aan. Maak bijvoorbeeld een lange wandeltocht alleen of samen

Hoe herdenk je?

Als je afscheid hebt genomen, kan het heel mooi zijn om te herdenken:

  1. Richt een gedenkhoekje in.
  2. Bewaar speciale spulletjes in een herinneringsdoos.
  3. Plant een boom.
  4. Kom samen met dierbaren.
  5. Ga een persoonlijke uitdaging aan (maak een lange wandeltocht bijvoorbeeld, alleen of samen).
  6. Laat een sieraad maken.
  7. Maak een online herdenkpagina.

Tij(d)loze herfstbloem

Herfsttijloos is een merkwaardige plant: in het voorjaar verschijnen de bladeren en in het najaar de bloemen. Dit gedrag leidde tot een aantal begrijpelijke (volks)namen, zoals ‘tijdeloos’.

Bronnen:
onzetaal.nl, leefmetjepensioen.nl, hesterhelpt.nl, de correspondent.nl

Tekst: Eline Broekhuizen, Daniëlle Feddes

Beeld: Unsplash

Lees ook: Als je het leven weer oppakt.

Meer weetjes en handige tips vind je in Elisabeth Magazine, een tweewekelijks christelijk tijdschrift voor 50-plus. Wil je een keer kennismaken? Bekijk onze Abonneeactie of neem een Proefabonnement 6 nummers voor € 12,-

 

 

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved