fbpx
Home Column Afscheid nemen van… vanzelfsprekendheden

Afscheid nemen van… vanzelfsprekendheden

Er is geen leven zonder afscheid nemen

door Danielle Feddes
afscheid nemen van je jeugd

Dat er een huis is voor iedereen die een huis zoekt. Dat de dijken niet opnieuw doorbreken. Dat er niet weer een oorlog dichtbij is. Dat iedere woonplaats een kerk in de nabije buurt heeft. Dat er voor iedereen een huisarts is. Dat er voldoende mensen in de (thuis)zorg werkzaam zijn. Het waren tot voor kort allemaal vanzelfsprekendheden. Steeds meer mensen vonden dat ze daar recht op hadden.

Afscheid van… je inkomen

Natuurlijk hoorden we wel vragen en lazen we over de voedselbank, maar we dachten dat dat ver van ons afstond. Nu horen we dat zelfs sommige mensen met een middeninkomen niet kunnen rondkomen. We horen over de noodzaak van gezond eten, maar dat eten wordt steeds duurder. We hopen dat overstromingen, zoals in de zomer van 2021, zich niet zullen herhalen. We zijn nu toch wel beter voorbereid? We gingen massaal vliegen in de vakanties en namen het lange wachten op het vliegveld op de koop toe…

Voor sommigen is het leuke ervan af

We lijken in een tijd te leven, waarin we afscheid moeten nemen van vanzelfsprekendheden. Voor de een is dat een klein avontuur van nieuwe ontdekkingen: ‘Drenthe blijkt onverwacht mooi.’ Voor een ander is het leuke ervan af: het leven lijkt wel tweedehands te worden. Van mensen in de zorg hoor ik dat meer patiënten of hun naasten, familie en bezoekers een kort lontje hebben. Begrip en verdraagzaamheid nemen af. Het aantal protesten neemt niet alleen toe, maar ook de omvang en de kans dat ze niet vreedzaam verlopen zijn groter.

Afscheid van… iets wat je dierbaar is

Afscheid moeten nemen kun je zien als een verlies. Verlies kan de vorm van rouw aannemen. Je raakt iets kwijt dat je dierbaar was. Maar de vraag is: hoe dierbaar? Daar is niet één antwoord op. Niet meer met het hele gezin naar een vakantieplek kunnen gaan omdat het te duur is geworden, zal door ieder familielid verschillend worden beleefd. Het is dan tijd om rond de tafel te gaan zitten, elkaars verhaal te horen en te ontdekken wat je niet wilt verliezen. Bijvoorbeeld het samenzijn, tijd hebben voor elkaar. Dat kan namelijk in Drenthe ook!

Afscheid van… je wensen

Er is geen leven zonder afscheid nemen, zonder los moeten laten. Niet alleen van personen, maar ook van dingen, van wensen én van vanzelfsprekendheden.

Tekst: Marinus van den Berg

Beeld: Ann Shvets – afscheid nemen van … je jeugd

 

Lees ook: Afscheid.

Deze column komt uit Elisabeth Magazine No 20-2022. Wil je voortaan ook de Elisabeth ontvangen? Dat kan al voor 2,75 euro per maand. Neem een abonnement of neem een Pastoraal Compleet Abonnement en deel ons magazine uit in je kerk of binnen je vereniging.

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved