Huis opruimen: hoe?
Wil of moet je na het overlijden van je partner opruimen om kleiner te gaan wonen? Doe het alleen of samen met anderen, maar pak één kamer tegelijk aan. Verdeel spullen in categorieën: om te bewaren, voor familie of vrienden, om te verkopen of weg te brengen.
Hoe lang papieren bewaren?
Familiedocumenten koester je, maar andere documenten kunnen na een tijd worden opgeruimd. Verzekerings- en kredietdocumenten bewaar je twee jaar vanaf de laatste vervaldag. Bankdocumenten vijf jaar, levensverzekeringspapieren zelfs tien jaar.
Kleding – wat kun je ermee?
Wil je de kleding van je overleden partner bewaren, maar niet in de kast laten hangen? Idee: verwerk een kledingstuk in een lappendeken, kussen of knuffel voor een kind.
Erfrecht bij (her)trouwen
Wist je dat als je trouwt met een weduwe of weduwnaar die kinderen heeft, je in een moeilijk parket kunt komen als je partner overlijdt? Kinderen uit je partners eerste huwelijk hebben namelijk direct recht op een erfdeel. Bescherming van de langstlevende geldt dan niet. Lees meer op radarplus.nl/erfenissen
Lotgenoten
Lotgenotencontact levert (h)erkenning op en verbetert de kwaliteit van leven. Zoek lotgenoten op in je gemeente of online. Samenalleen.nl is bijvoorbeeld een christelijke vereniging voor jonge weduwen en weduwnaars.
Weer verliefd
Het kost de meeste mensen meer tijd om een nieuwe liefde toe te laten na het overlijden van een partner dan na een scheiding. Na zes jaar woont veertig procent van de weduwnaars weer samen. Voor weduwen die als vijftiger hun man verloren, is dit percentage slechts vijftien procent.
Tekst Alice Boezelijn
Beeld: Mikhail Nilov, pexels
Bronnen: partnerselect.nl, slachtofferhulp.nl, morning-blue.com, doodgaanendoorgaan.ardanta.nl, rememberme.nl
Meer weetjes en handige tips vind je in Elisabeth Magazine, een tweewekelijks christelijk tijdschrift voor 50-plus. Wil je een keer kennismaken? Bekijk onze Abonneeactie of neem een Proefabonnement 6 nummers voor € 12,-