fbpx
Home Achtergrond 10 Tips tegen eenzaamheid

10 Tips tegen eenzaamheid

Manieren om eenzaamheid te bestrijden

door Danielle Feddes
10 Tips tegen eenzaamheid

In Nederland zijn meer dan 1 miljoen mensen eenzaam. Niet alleen ouderen, maar mensen van alle leeftijden. Welke manieren zijn er om eenzaamheid te bestrijden? En hoe doen anderen dit? We geven hier 10 tips.

10 Tips tegen eenzaamheid:

1. Kom in beweging. Doe mee met dingen die groter zijn dan jezelf. Kijk bijvoorbeeld of er in je omgeving een vrijwilligers- of zendingsorganisatie zit waar je kunt helpen. Misschien kun je meedraaien in een kringloopwinkel, bedden duwen in het ziekenhuis of helpen bij het serveren van maaltijden.

2. Ga erop uit. Het Nationaal Ouderenfonds (https://ouderenfonds.nl/) organiseert regelmatig uitjes voor ouderen. Doe mee aan een gezamenlijke strandwandeling bijvoorbeeld, of ga mee naar het Openluchtmuseum of het Concertgebouw. Ook kun je samen met anderen iets creatiefs doen, zoals breien. Het Ouderenfonds heeft in heel Nederland breiclubs, waar ouderen én jongeren wekelijks samen breien en haken.

3. Zoek anderen op. Installeer bijvoorbeeld de KLUP-app (www.kluppen.nl). Hierop vind je de leukste activiteiten in jouw buurt en ga je er samen met andere Kluppers op uit. Wekelijks worden hier meer dan 300 activiteiten georganiseerd. Er zit vast iets leuks tussen.

Sensoor – een luisterend oor

4. Zorg dat je met iemand kan praten. Een vertrouwenspersoon uit de kerk, een vriend of vriendin, of een coach. Er is ook een speciale luisterlijn, Sensoor (www.deluisterlijn.nl).

5. Via Ark Mission kun je meedoen met schrijfacties, zoals de Kerstkaartenactie voor gevangenen. Geef aandacht aan iemand die nog eenzamer is dan jijzelf.

6. Het LegerdesHeils heeft meer dan 100 buurthuiskamers, of warme kamers. Hier kun je een kopje koffie of soep krijgen en een goed gesprek.

OOPOEH – pas op een huisdier

7. Pas op een huisdier en meld je aan bij stichting OOPOEH. Of misschien heeft iemand hulp nodig met een klusje in huis of in de tuin. Het is leuk om iets voor een ander te doen en het geeft voldoening.

8. Er is een speciale Week tegen Eenzaamheid, dit jaar is dat van 28 september tot en met 4 oktober. In deze week staat verbinding centraal. Iedereen kan deelnemen aan deze week door het organiseren of bezoeken van een activiteit. Bekijk hier het actieprogramma. En kijk eens op www.eenzaam.nl, www.eentegeneenzaamheid.nl  en www.samentegeneenzaamheid.nl.

9. Er zijn mooie artikelen en video’s over eenzaamheid bijvoorbeeld op de site Geloofstoerusting.nl. op revive.nl, maar ook op Elisabethmagazine.nl

10. Ten slotte: Word ondernemer van je eigen eenzaamheid: kijk op: Stop eenzaamheid zelf.  Neem in je strijd tegen eenzaamheid het heft in eigen handen. Ga aan de slag met het werkboek ‘Stop eenzaamheid zelf’.

Tekst: Daniëlle Feddes

Beeld: Cottonbro Studio

Bron: hetkanwel.nl/eenzaamheidbestrijden

Deze en andere tips komen uit het achtergrondverhaal over eenzaamheid in Elisabeth Magazine No 8-2023. Wil je meer lezen? Neem dan nu een abonnement op Elisabeth Magazine, of vraag eerst een proefabonnement aan. Je kunt hier een proefexemplaar downloaden en hier kun je je abonneren op onze maandelijkse nieuwsbrief.

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved