fbpx
Home Interview Zeemansechtpaar Anno en Lidy Mol: ‘Ik deed al een rondje Australië’

Zeemansechtpaar Anno en Lidy Mol: ‘Ik deed al een rondje Australië’

door Caroline de Vente
Zeemansechtpaar Anno en Lidy Mol

In Elisabeth Magazine nr. 14 spreken we zeemansechtpaar Anno en Lidy Mol. Wij zijn benieuwd: waar komt zijn liefde voor water vandaan en zoek je, als je professioneel zeevarende, het water ook in je vakantie op?  En wat zijn eigenlijk de voordelen van een huwelijk met een zeeman?

Waar komt jouw liefde voor het water vandaan, Anno?

“Ik kom uit een familie van zeevarenden. Mijn opa was machinist. Hij zwierf tussen 1915-1930 over de hele wereld en was soms wel vijf of zes jaar van huis. Als kind was ik dol op zijn verhalen! Ik was vaak op het strand te vinden: de zee, boten, windsurfen… Toch besloot ik pas na de havo om naar de zeevaartschool te gaan. Inmiddels vaar ik nu 33 jaar. Ik hou enorm van het water! Dat is wel echt nodig, je ziet soms dagenlang niets anders. Maar voor mij is het nooit saai! Met het weer erbij, alles blijft me boeien. En de vrijheid!”

Zijn er ook voordelen aan het getrouwd zijn met een zeeman, Lidy?

“O ja, zeker wel! Het meest bijzondere is dat ik af en toe kan meevaren. Zo deed ik al een rondje Australië, en voer ook met Stijn samen al eens naar Finland en de Eemshaven, in de zomervakantie een keer een rondje Middellandse Zee. Het is aan boord wel een bijzondere positie, als vrouw van de kapitein.” Lidy lacht: “Aan boord hoef ik helemaal niets te doen, het is echt luilekkerland! Ik kom echt tot rust. De andere mannen aan boord zijn voor driekwart Filippijnen, die niet zo gemakkelijk hun vrouw kunnen meenemen. Ik ben heel trots op Anno als ik hem aan het werk zie.”

Waar gaan jullie zelf op vakantie? Bij het water of juist niet?

“Als we zelf op vakantie gaan, is dat meestal in Europa. Met de camper naar Noorwegen bijvoorbeeld, we zijn geen wereldreizigers. We doen af en toe een stedentrip, althans dat deden we voor de corona.”

Hoe ziet jullie toekomst eruit?

Lidy: “Voorlopig net als nu: sinds een aantal jaren ben ik gestopt met mijn werk als leerkracht, maar ik geef nog wel godsdienstonderwijs op verschillende openbare basisscholen. Dat is al sinds Stijn 7 was. Daarnaast ben ik vrijwilliger bij ouderen in een verzorgingshuis en dat hoop ik ook te blijven doen.”

Anno: “Ik ben nu 55 jaar, dus dat zou betekenen nog 12 jaar werken. Het is wel duidelijk dat ik gewoon wil blijven varen. Maar misschien dat ik eerder kan stoppen. Of wie weet is er kans op meer flexibele vaarperiodes, of een ander ritme waarbij ik langere perioden thuis kan zijn. Als Stijn groter is, kan Lidy misschien vaker meevaren.”
Lidy: “En Stijn zelf zegt sinds hij 11 is dat hij ook wil varen… We zullen zien!”

Lees het hele interview in Elisabeth Magazine (2021, editie 14). Ook de Elisabeth ontvangen? Neem een abonnement. Of lees vijf zomerse buitentips én 11 podcasts ter lering ende vermaak deze zomer.  

Tekst: © Elisabeth (Ineke Zuidhof)
Beeld: Hanneke Bouwman

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved