fbpx
Home Thema'sGeloven ‘We maken het hele huis schoon, zodat alles nieuw is voor Jezus’

‘We maken het hele huis schoon, zodat alles nieuw is voor Jezus’

Hoe vieren Basma en Nabil Pasen?

door Caroline de Vente

Pasen is een hoogtepunt in het kerkelijk jaar, maar dit wordt in Nederland meestal niet erg uitbundig gevierd. Gezinnen uit andere (geloofs)culturen doen dat soms anders: zij maken er een heus feest van. Welke paastradities en -rituelen hebben Basma en Nabil?

Samenzijn met familie en vrienden

Basma en Nabil: ,,Pasen vierden we in Irak met familie en vrienden. Het hele dorp stond dan op zijn kop. We gingen bij elkaar op bezoek, iedereen was vrij en het waren heel sociale dagen. Helaas moesten we uit Irak vluchten omdat we christen zijn. We missen onze vrienden en familie nog steeds, hoewel we al 23 jaar in Nederland wonen en deze samenleving enorm waarderen. In de vastenperiode gaan we elke vrijdag naar de Syrisch-katholieke kerk. Dan maken we een rondgang door de kerk. We lopen langs de veertien kruiswegstaties: die de weg verbeelden die Jezus voor zijn dood aflegde.

Nieuwe kleren, die staan voor nieuw leven

Goede Vrijdag is van oudsher een belangrijke dag, Pasen is voor ons hét grote feest van het jaar. Ons geloof is niet compleet zonder de verlossing van Pasen. We trekken dan nieuwe kleren aan, die staan voor nieuw leven. We maken ook het hele huis schoon, zodat alles nieuw is voor Jezus. Er zijn speciale gerechten, waar we het hele jaar voor sparen. De traditie zegt dat de eieren roodgeverfd moeten worden, maar nu we in Nederland wonen, gebruiken we alle kleuren. Ook bakken we speciale paaskoekjes, die erg lekker zijn. Het samenzijn met familie is nog steeds belangrijk voor ons; rond Pasen zoeken we elkaar altijd op. Maar we zijn niet compleet, onze familieleden wonen verspreid over Nederland en zelfs over de hele wereld, en dat is moeilijk.”

Dit interview is eerder gepubliceerd in de paaseditie van Elisabeth Magazine (2021). Zoek het contact met je naasten en deel Elisabeth uit met Pasen en Pinksteren.

Tekst: Hannah Zandbergen
Beeld: Carla Manten

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved