fbpx
Home Geen categorie Wist je dit over Goede Vrijdag?

Wist je dit over Goede Vrijdag?

door Maaike Sloetjes

Het is de vrijdag voor Pasen: Goede Vrijdag. Op deze dag herdenken we dat Jezus werd veroordeeld en gekruisigd. Een dag om stil te staan bij het lijden van Jezus. Het is een officiële feestdag in Nederland, maar niet iedereen is vrij. Wat weten we nog meer over deze dag? Drie ‘weetjes’ op een rij.

  1. TRIDUUM SANCTUM
    Goede Vrijdag is onderdeel van het ‘triduum sanctum’, ook bekend als het Heilig Triduüm of het Paastriduüm. Triduüm betekent: drie dagen. Het Paastriduüm wordt gezien als hoogtepunt van het kerkelijk jaar. Het begint op de avond van Witte Donderdag en duurt tot de avond van Eerste Paasdag.
  2. GOEDE?
    Wat is er ‘goed’ aan Goede Vrijdag, wanneer je daarmee zo’n gruwelijke gebeurtenis herdenkt? Dat heeft te maken met de betekenis van Jezus’ lijden en sterven: die van een offer. Hiermee verloste Christus de mensheid van de vloek van de zonde toen Hij opstond uit de dood. En dat is positief: het ultieme goede.
  3. WISSELENDE DATA
    Waarom vallen Goede Vrijdag en Pasen niet op een vaste datum, zoals Kerst? Jezus stierf op Pesach – het joodse paasfeest – dat op een vaste datum valt. Het christelijke paasfeest is hiervan afgeleid, maar over de datum was onenigheid: veel christenen wilden de opstanding (Pasen) op een zondag vieren. Op het Concilie van Nicea in 325 n.C. werd besloten Pasen vast te legen op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente.

Elisabeth Magazine verschijnt 23x per jaar. Ontvang onze magazines thuis en neem een abonnement voor slechts 2,75 euro per maand. Of bekijk onze collectieve abonnementen en deel Elisabeth uit in de kerk. 

Tekst: © Elisabeth (Clasina de Niet/SterkeTXT)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved