Home Thema'sGeloven Jan leest als puber de Elisabethbode en wordt diep geraakt

Jan leest als puber de Elisabethbode en wordt diep geraakt

door htromp

Als puber knipt Jan Wols (nu 52 jaar) een artikel uit de Elisabethbode. Het artikel over Pasen geeft Jan houvast in periodes vol geloofstwijfel. Nog altijd staat het knipsel ingelijst op zijn kamer.

Vlak langs de snelweg, aan het begin van Wolvega, vormen een paar grote panden een bescheiden bedrijventerrein. In een van deze panden bevindt zich een deur waarboven een bord hangt met ‘Jan Wols, advocaat’. Het is de entree naar een functioneel kantoor waar Jan zijn cliënten ontvangt en zijn zaken in bestuursrecht, omgevingsrecht en huurrecht voorbereidt.

Achter zijn bureau hangt de welbekende advocatentoga. Vandaag hoeft hij niet naar de rechtbank. Tijd om te praten dus, over Pasen, want zo’n 35 jaar geleden was het een paaseditie van de Elisabethbode die Jan op een onverwachte manier houvast in het geloof gaf. In zijn puberjaren, maar ook tijdens zijn rechtenstudie. „Ik ben christelijk opgevoed”, begint Jan. „Goed hervormd, zeg maar. Dus het geloof is me met de paplepel ingegoten. Toch kreeg ik vragen. Je ontwikkelt jezelf, je leert kritisch te kijken en dingen niet zonder meer aan te nemen. Ik was erg bezig met wat ik nu precies geloofde en waarom. Of geloofde ik het misschien toch niet?”

Wie wat bewaart…
Jan zal ongeveer zestien jaar geweest zijn als hij thuis op de bank achteloos door een Elisabethbode bladert. Best bijzonder, want met zijn puberleeftijd is Jan niet de typische lezersdoelgroep. „Ik zag ineens een afbeelding van het rotsgraf in Jeruzalem met op de deur de tekst ‘He is risen, He is not here’. Uit Matteüs 28:6. Bij de afbeelding stond het getuigenis van de Deense predikant Kaj Munk, die door de nazi’s is vermoord omdat hij het opnam voor de Joden. Het raakte me diep en ik besloot het artikel te bewaren.”

Maar zoals dat vaak gaat met knipsels, ze verdwijnen tussen allerlei spullen om voor altijd kwijt te raken óf om op een onverwacht moment weer op te duiken. Zo ook bij Jan. De jaren gaan voorbij en Jan studeert inmiddels rechten in Groningen. „Rechten is een rationele studie en op de universiteit werd benadrukt dat je zelf moest nadenken. Mijn kerkgang was aanzienlijk verminderd en ik realiseerde me dat het twee kanten kon opgaan. Ik kon het geloof vaarwel zeggen, een reactie die ik veel om mij heen zag, of ik kon er werk van maken. Omdat ik vind dat je ergens pas een mening over kunt vormen als je je erin verdiept hebt, besloot ik de Bijbel nu eens echt te gaan lezen. Wat staat er, hoe staat het er en wat zegt dat over mij en over mijn leven?”

Terugweg
Het is precies in deze periode dat Jan tijdens het opruimen wat oude dozen opentrekt en, warempel, daar komt ineens dat artikeltje uit de Elisabethbode weer tevoorschijn. „Waar ik op de middelbare school vooral geraakt werd door het graf, trof me nu de radicale keuze van die Deense dominee. Ik vond het zo krachtig dat hij radicaal tegen het kwaad inging en zei dat hij voor zijn Joodse medemens stond, ook al kostte dat hem het leven. Hij koos voor die geloofskant. Ineens realiseerde ik me dat dit het was. Dít was waarom ik geloofde. Het gaat om de vraag of je je afzijdig houdt of dat je juist op de bres staat voor de waarheid.”

Tekst: © Elisabeth (Eline Broekhuizen)

Het hele interview met Jan is te lezen in de Paaseditie van Elisabeth. In deze vreemde tijd van weinig contacten stelt Elisabeth (onderdeel van Royal Jongbloed Publishing) de Paaseditie gratis online beschikbaar (tijdelijk)! Klik hier op de link.

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!