fbpx
Home Column Waarom de nieuwste Elisabeth anders is dan anders

Waarom de nieuwste Elisabeth anders is dan anders

door Maaike Sloetjes

De nieuwste Elisabeth over zingeving is heel anders dan anders! Ik zeg het maar meteen, dan zijn onze lezers gewaarschuwd.

Over zingeving is al veel geschreven. En eigenlijk wordt er al sinds mensenheugenis over gefilosofeerd. Het is een begrip waarbij iedereen zich iets anders voorstelt. Wat geeft zin aan het leven? Dat antwoord zal iedereen verschillend invullen. En, laten we eerlijk zijn, massa’s mensen denken er nóóit over na. Als redactie dachten we: laten we beginnen met wat de Bijbel zegt over de zin van het leven. Dat is immers ons uitgangspunt bij alles waarover we schrijven in de Elisabeth.

Hoe denkt de ander?
Maar, zo blijkt maar weer, de Bijbel is geen filosofieboek met pasklare antwoorden. Daar kwam Jeanet Aartsen ook achter toen ze met dit onderwerp aan de slag ging voor de bijbelstudie. We willen in de toekomst ook andere scribenten vragen of zij een meditatie willen schrijven over zingeving en de Bijbel. Daar komt vast weer iets heel anders uit naar voren. Aangezien zingeving zo’n populair maatschappelijk onderwerp is, vonden we het belangrijk ook eens van een niet-christen te horen hoe die in het leven staat. Zoiets doen we gewoonlijk niet, maar nu dus wel. We geloven dat het sowieso goed is om de denkwijze van niet-christenen te kennen en om echte, liefdevolle aandacht en interesse voor hun persoon en denkwereld te hebben. Om daar zo nodig een antwoord op te kunnen formuleren: hoe denkt de ander, wat zegt Jezus, wat kan ik hierin betekenen?

‘God is voor mij een hypothese’
Het interview met Franca Treur vormt een goede oefening. Ik vond het persoonlijk best pijnlijk en confronterend om te lezen hoe zij haar geloof verloor. Vooral de uitspraak: ‘God is voor mij een hypothese die niets oplost.’ Hoe anders kun je dat als christen zelf ervaren. En hoe graag zou je willen dat zij daar ook iets van geproefd had. Maar zij heeft een andere weg gevonden die haar leven zin en kracht verleent. Het riep bij ons de vraag op: in hoeverre verschillen we als christenen ten diepste van niet-gelovigen als het gaat om wat ons leven zin geeft? Professor Govert J. Buijs heeft daar tegenover Elisabeth een helder antwoord op geformuleerd. Misschien wat ontnuchterend, maar ook realistisch, denken wij.

Omdat dit nummer zo anders dan anders is, zouden we het als redactie extra fijn vinden te weten hoe dit valt bij de lezers. Dus mail naar redactie@elisabethmagazine.nl of stuur een brief.

Tekst: © Elisabeth (Thea Westerbeek)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved