fbpx
Home Thema'sGezondheid Koken met kaneel

Koken met kaneel

Kaneel: lekker en gezond!

door Danielle Feddes
kaneel op de warme chocomel

Koken met kaneel, dat kan op zoveel manieren. Kaneel is een heerlijke smaakbereider in de mediterrane keuken, maar het is ook heerlijk op je dagelijkse cappuccino of ’s winters op de warme chocomel met slagroom. En niet te vergeten: in de eigengebakken appeltaart! Kaneel is niet alleen heel erg lekker, het is ook nog eens heel gezond.

Pijpkaneel is de gedroogde binnenbast van de kaneelboom. Deze bast rolt zich op als hij gedroogd is en zo ontstaan de roodbruine rolletjes. Als je ze maalt, heb je het kaneelpoeder dat je in een strooipotje kunt kopen.

Koken met kaneel in de mediterrane keuken

Kaneel werd vroeger – en wordt nog steeds – vooral als smaakmaker gebruikt bij het bereiden van koek en gebak en een aantal soorten chocolade en likeuren. In de mediterrane keuken wordt kaneel ook vaak in hartige gerechten toegepast, bijvoorbeeld in de Griekse ovenschotel moussaka. Heerlijk!

Kaneel in de Bijbel

  • In de Bijbel heeft kaneel te maken met de heiligheid van God. Het is een van de ingrediënten in het reukoffer (Exodus 30:22).
  • In Numeri lezen we dat Aäron tussen het volk doorloopt met reukwerk van (onder andere) kaneel, als er een epidemie is uitgebroken. Reukwerk zuiverde de lucht en ging verdere besmetting tegen. Volgens de Thora bevatte dit reukwerk nog tien andere ingrediënten.
  • Koning Salomo kreeg mogelijk kaneel als geschenk van de koningin van Seba (1 Koningen 10).
  • In de Bijbel wordt kaneel ook genoemd als ingrediënt voor parfum (Spreuken 7:17; Hooglied 4:14; Openbaring 18:13).

Kaneel: geneeskrachtig en ontstekkingremmend

Vroeger at je kaneelbeschuitjes bij diarree en dat was niet voor niets! Kaneel is een krachtige antioxidant en heeft een ontstekingsremmende werking. Kaneel helpt bij het bestrijden van bacteriële en schimmelinfecties. Ook verlaagt kaneel de bloeddruk en de risicofactoren van hart- en vaatziekten.

Koken met kaneel in de Gouden Eeuw

*In de 15e eeuw werd kaneel vooral gebruikt om van stoofpotten met zoete en zure ingrediënten toch een smakelijke combinatie te maken.
*De VOC kreeg in het midden van de 17e eeuw, de zogenaamde Gouden Eeuw, de wereldhandel van kaneel in handen. Kaneel, nootmuskaat, peper en kruidnagel waren de vier belangrijkste specerijen.
*Kaneel is een belangrijk onderdeel van currypoeder en van de Indiase garam masala.

Lees ook:  Gezond met gember

Recept noten-kaneelbrood

Dit is een recept voor een glutenvrij brood dat gezond is voor iedereen. De specerijen uit dit recept werken positief op de bloedsuikerspiegel; deze zal minder snel gaan pieken. Dat maakt het brood ook geschikt voor diabetici. De noten en pitten in dit recept leveren de belangrijke mineralen zink en chroom.

Ingrediënten voor 1 brood

150 gram gemengde noten en pitten (liever zonder walnoten in verband met de oventemperatuur van 140 graden)
4 eieren
5 gram baking soda
3-4 gram Keltisch zeezout
150 g notenpasta
4 gram agar agar
100 g volle yoghurt of kwark
5 gram kaneelpoeder
3 gram nootmuskaat
snufje gemalen kruidnagel
35-40 ml olijfolie
15 gram psyllium (voor de vezels, maar je kunt dit ook weglaten)

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakvorm (24 x 14 cm) met bakpapier. Doe de noten in de foodprocessor en maal ze heel fijn. Als je lang genoeg doormaalt, worden ze wat vettig. Klop de eieren los met een mixer en klop dan de baking soda en het zout erdoor. Voeg daarna ook de notenpasta en de gemalen noten toe, evenals de rest van de ingrediënten. Mix alles nog even goed door elkaar. Zet de oventemperatuur terug op 140 graden. Doe het beslag in de bakvorm en bak het brood in 40 minuten gaar.

Dit brood smaakt op z’n best met een smeersel van kokosolie of belegd met wortelsalade.
Bron: rinekedijkinga.nl

Tekst: Marlon van den Bos

Beeld: Ylanite Koppens – pexels

Lees ook: Kookdominee Han Wilmink: ‘Het grappige was dat God mij aansprak in termen van eten’

Deze pagina komt uit de kookrubriek van Elisabeth Magazine (2022, editie 17: in hart en nieren). Mis nooit meer een Elisabeth en neem direct een abonnement. Dat kan al voor slechts 2,75 euro per maand!

 

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved