fbpx
Home Thema'sGeloven Toeval of niet?

Toeval of niet?

Als ik in een ander land geboren was, was ik dan ook christen geweest?

door Danielle Feddes
andere culturen

‘Als ik in een boeddhistisch of islamitisch land geboren zou zijn, was ik vast boeddhist of moslim geweest. Is het niet slechts toeval dat ik nu christen ben?’

Je vraag past echt bij onze tijd: in onze wereld bestaan er geen afstanden meer en komen we met allerlei culturen en religies in aanraking. De vroegere wereld van Israël beperkte zich tot het Midden-Oosten; het Romeinse Rijk omvatte de landen rond de Middellandse Zee. Profeten in het Oude Testament riepen Israël voortdurend op om God trouw te blijven en afstand te houden tot religies van omringende volken. In de trouw aan God werd de identiteit van het volk bewaard.

Tegenwoordig komen we snel in aanraking met andere religies, binnen onze landsgrenzen en via diverse media. Dit kan je bepalen bij een zekere betrekkelijkheid van je eigen christelijk geloof: wij zijn maar een van de wereldreligies. We zien mensen op een intense en oprechte manier hun geloof beleven, hoewel dat qua inhoud misschien ver van ons afstaat.

Is het toeval dat je christen bent?

Is het toeval dat je christen bent, vraag je je af. Menselijk gesproken wel. Tegelijk mag je dankbaar zijn dat je in een christelijk gezin bent geboren. We kunnen dat op gepaste wijze uitstralen naar onze omgeving, zodat andere mensen nieuwsgierig worden naar onze christelijke identiteit.

Ook in andere religies zoeken mensen naar een hoger houvast, geborgenheid, waarheid en goddelijke leiding in hun leven, en hopen ze op een goed leven. Het verschil zit ‘m voor ons – in het christelijk geloof – in de woorden van Jezus: ‘Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven.’

Is het toeval? In zekere zin wel: het valt je toe. De plek waar je wordt geboren, wordt je geschonken (door God). Wie zijn wij dat we dit mysterie kunnen doorgronden? Laten we dat maar bij God laten.

Mensen komen soms, evenals Nikodemus, via een bijzondere weg tot God. Wij weten niet hoe de Geest in mensenharten werkt, maar ook dat mogen we dan aan God toevertrouwen.

Tekst: ds. Evert Pieter van der Veen
Beeld: Ketut Subiyanto, pexels

Deze vraag aan de e-pastor is onlangs gepubliceerd in Elisabeth Magazine No 17-2022. Wil je ook de Elisabeth ontvangen? Dat kan al voor 2,75 euro per maand. Neem een abonnement of lees meer antwoorden op geloofsvragen op onze website.

 

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved