fbpx
Home Column ‘Ik doe dit jaar niet aan die kerstonzin’

‘Ik doe dit jaar niet aan die kerstonzin’

door Daniëlle Heerens

‘Ik doe dit jaar niets, helemaal niets aan al die kerstonzin,’ spreekt een vriendin gedecideerd. ‘Geen kerstboom, geen kerstdiner, zelfs geen kerstmuziek. Het leidt alleen maar af van waar het met Kerst om draait. Ik wil me concentreren op Jezus.’

Mijn blik dwaalt tijdens ons telefoongesprek naar de boom vol lichtjes, met in de top een stralend glanzende piek. Vorig jaar wees een kritische lezer de redactie erop dat een piek eigenlijk een heidens vruchtbaarheidssymbool is, dat niet thuishoort in de Elisabethbode – en vast ook niet in een christelijk gezin.

Ik kijk door het donkere raam naar de tuinverlichting. Ondertussen hoor ik een kerstoratorium op de achtergrond. Het is waar, het leidt allemaal af van die gebeurtenis ruim tweeduizend jaar geleden die te wonderlijk is voor woorden. De heilige God die afdaalt naar de mensenwereld om als baby geboren te worden. Veel Nederlanders geloven niet in zulke ‘sprookjes’. Jezus die op aarde kwam om de mensheid te redden? Ik denk dat velen geen idee hebben waarvan Hij ons moest redden. Van zonde? Schuld? Lijden? Dood? Ik als doorgewinterde christen vind het evangelie al moeilijk, laat staat iemand die er niet mee opgegroeid is.

Toch gun ik iedereen dat hij Jezus, de Redder, leert kennen! En als redactie hopen wij dat deze Elisabethbode daaraan mag bijdragen. Veel mensen wijzen God af omdat Hij niet voldoet aan de maatstaven die zij zelf hebben aangelegd. ‘Als God bestaat, dan moet Hij toch…’ Vult u maar in. Dan denk ik: Kijk eens naar Jezus. Zo vol liefde, ontferming, opofferingsgezindheid, mededogen en wijsheid. Hij gaf zijn leven voor ons. Zo is God. Wat zonde dat veel mensen hun heil elders zoeken en de kennismaking met Jezus overslaan. Ze weten niet wat ze missen. Letterlijk.

In de kerk lezen, bidden en zingen we ervan: Jezus is geboren! Wie Hem wel kent, heeft écht iets te vieren. Wij doen dat thuis met de Bijbel open. Maar ook met een heleboel ‘kerstonzin’: kaarsjes, culinaire verrukkingen, geuren en gezelligheid. Respect voor ieders mening, maar ik zou die sfeer toch niet willen missen. Mijn blik dwaalt naar de kerstster voor het raam. Een ster wees de weg naar Jezus. Hij leeft! Alle reden tot feestvreugde, toch? In hart en huis.

Tekst: © Elisabethbode (Thea Westerbeek)

Tip: Laat mensen delen in je feestvreugde en deel Elisabeth uit met kerst.

De Elisabethbode is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved