fbpx
Home Interview Karel en Jacqueline trouwden opnieuw

Karel en Jacqueline trouwden opnieuw

'We genieten van elke dag die God ons geeft'

door Danielle Feddes
Een stel staat gearmd voor een voordeur. Links de vrouw met blond lang haar en een blauw jasje, rechts de man, met kaal hoofd en blauwe coltrui.

Karel en Jacqueline trouwden opnieuw nadat ze elk hun partner verloren hadden. ‘Het leven is eindig, we mogen en willen er samen iets van maken.’

De landelijke woning in Zevenhuizen (Gr.) ligt vanaf de straat verscholen achter een hoge heg. Eenmaal binnen kijk je vanuit de woonkamer uit over het weidse landschap. Hier wonen Karel Groen (1967) en Jacqueline Groen-Scheele (1970). Allebei verloren ze al jong hun partner. Karel bleef achter met drie dochters, waarvan de jongste nog thuis woonde. Jacqueline kwam alleen te staan met twee jonge kinderen. Ze kenden elkaar nog van vroeger en ontmoetten elkaar weer op Twitter rond het programma ‘Ik mis je’. In december 2020 zijn ze getrouwd. Jacqueline kwam een paar jaar geleden veelvuldig in het nieuws als burgemeester van Heerde, dat in coronatijd een brandhaard van het coronavirus werd. Toen Jacqueline zelf ook getroffen werd, moest ze haar ambt noodgedwongen neerleggen. In die tijd had ze veel steun aan Karel.

Broer van een jeugdvriendin

Jacqueline: ,,Karel is de broer van mijn jeugdvriendin Jorine. In mijn studietijd kwam ik regelmatig bij het gezin Groen in Berkel en Rodenrijs over de vloer. Ik vond Karel toen heel verlegen en onzeker. Ik was een beetje een wereldse vrouw, ging veel uit. Bij het gezin van Karel en Jorine ging het meer om presteren. Door de invloed van dat gezin ben ik uiteindelijk rechten gaan studeren.” Ze werd na haar studie advocaat in Veenendaal. Op haar dertigste verhuisde ze van Utrecht naar Amsterdam. ,,Daar heb ik in een evangelische gemeente echt een bekering gehad en daar heb ik ook mijn man Stephan ontmoet. We kregen pas heel laat kinderen.”

Karel: Na Jikke’s overlijden viel ik in een sociaal isolement; daarna heb ik het leven stukje bij beetje weer opgepakt

Karel ging in het noorden wonen en trouwde met Jikke, die hij tijdens een gereformeerde jongerenreis had leren kennen. ,,We waren goed geaard daar. We kregen drie dochters en gingen naar een fijne kerk. Ik kijk daar heel liefdevol op terug.” Maar Jikke werd in 2014 ongeneeslijk ziek en overleed in 2016 op 46-jarige leeftijd. Karel: ,,Dat heeft mijn leven heel erg op de kop gezet. Onze jongste was dertien. Zij woonde nog thuis. Na Jikke’s overlijden viel ik in een sociaal isolement. Ik was drie weken helemaal van slag. Daarna heb ik het leven stukje bij beetje weer opgepakt en ben weer aan het werk gegaan. Ik geloof in de drie R’s: rust, reinheid en regelmaat. Het leven is ook mooi. God geeft veel en Hij heeft een plan met je leven.”

In ‘Ik mis je’

Jacqueline hoorde van Jorine dat Karels vrouw overleden was en wilde graag naar de begrafenis. ,,Karel was tenslotte mijn ‘surrogaatbroer’. Maar het was twee uur rijden en ik zat ook met de kinderen. Toen heb ik Karel een kaart gestuurd. Eind januari 2017, zes weken later, werd mijn man ernstig ziek. Hij had nog maar een aantal weken te leven. Met het overlijden van Stephan stuurde Karel mij een kaart. Een jaar later deed ik mee met ‘Ik mis je’.” Karel: ,,We zaten allebei op Twitter rondom dat programma. Toen ik zag dat Jacqueline meedeed, had ik mij ook zojuist aangemeld. Daarna stuurde Jacqueline mij een bericht. Ze zat een paar dagen met de kinderen in een hotel in Assen. Of ik zin en gelegenheid had om een kopje koffie te drinken.” Lachend: ,,En nu zitten we hier!”

Jacqueline: Toen ik besefte dat ik hem miste, wist ik dat hij de ware was

Jacqueline: ,,Ik dacht dat hij zou binnenkomen in een driedelig pak met stropdas en dat hij niet veel tijd zou hebben. Hij leek altijd zo druk. Maar hij liep op sneakers en in een spijkerbroek, had alle tijd en kletste aan één stuk door. Zo kende ik hem niet.” Karel lachend: ,,Ik was inmiddels wat gerijpt en veranderd door het leven. En ik vond het zo leuk met Jacqueline, ik ben gelijk blijven eten.” Jacqueline: ,,Toch bleef hij voor mij Karel Groen, de broer van.” Karel: ,,Ik zag wel dat zij nog niet hoteldebotel was. Jacqueline is iemand die alle mogelijkheden verkent en dan pas beslist. Ik ben heel intuïtief, beslis heel snel en ben heel vasthoudend. Het is voor mij alles of niets.” Jacqueline: ,,Ik wilde eigenlijk eerst nog eens wat om me heen kijken. Niet met de eerste de beste gaan. Maar toen Karel een paar maanden later op vakantie ging en ik besefte dat ik hem miste, wist ik dat hij de ware was.”

Een nieuwe papa

Hoe reageerden de kinderen op de nieuwe situatie? Jacqueline: ,,Heel verschillend. Toen mijn man nog stervende was, zei Jesse: ‘Mama, zullen we voor mij een nieuwe papa zoeken? Ik wil ook een papa, net als iedereen.’ Hij accepteerde Karel in het begin vrij makkelijk. Bij Emmelie is het moeilijker haar hart te veroveren. Zij klampte zich na haar vaders overlijden aan mij vast. Toch is Karel nu echt wel haar nieuwe papa. Terwijl Jesse juist nu, in zijn pubertijd, het best moeilijk heeft met Karel. En andersom ook, het botst soms.”

Allerlei verschillende levens komen hier bij elkaar

Karel: ,,We zijn nu een samengesteld gezin. Allerlei verschillende levens komen bij elkaar. Doordeweeks zijn we hier met zijn vieren en in het weekend komen mijn kinderen regelmatig langs. Wij hebben allebei sterke karakters. Het is duidelijk dat de kinderen van Jacqueline geen DNA van mij hebben. In die zin heb ik geen herkenning van gedrag, dat is soms lastig. Jacqueline en de kinderen houden bijvoorbeeld van eindeloos spelletjes doen en uitgebreid ontbijten. Ik kan soms wat ongeduldig zijn, verlaat liever op tijd de tafel. Ik ruim graag op en geniet van het buiten bezig zijn. Verder houdt Jacqueline van biologische groente en fruit, dat ben ik minder gewend. Maar ik vind het prima en gezond.”

Vertrouwen in de toekomst

Hoe zien ze de toekomst samen? Karel: ,,Naast de drie R’s geloof ik ook in de drie V’s: verlies, verdriet, vertrouwen. We weten dat onze geliefden bij God zijn, daarom hebben we vertrouwen in de toekomst. Ik vind het mooi dat ik me samen met Jacqueline mag verdiepen in het geloof en wat we kunnen betekenen voor anderen. We willen graag samen God eren en dienen. Wij genieten erg van elkaar en voelen sterke liefde voor elkaar. Het leven is eindig, we mogen en willen er samen iets van maken. Er is nog zoveel moois om van te genieten, bijvoorbeeld de ondergaande zon hierachter. Wees gewoon jezelf in het omgaan met je verdriet en ontken het niet.”

Karel en Jacqueline wonen in Zevenhuizen (Gr.). Karel is directeur bij de Eems Dollard 
Regio. Jacqueline was van 2019 tot 2021 burgemeester van de gemeente Heerde. Ze hebben samen vijf kinderen.

Tekst: Daniëlle Feddes

Beeld: Marleen Annema

Het hele interview vind je in Elisabeth Magazine No 3 -2024. Blijf op de hoogte en mis geen enkel artikel meer. Neem nu een abonnement, dan ontvang jij voortaan elke veertien dagen je eigen Elisabeth Magazine met geloofsopbouwende artikelen, gedichten, interessante interviews, prachtige natuurfoto’s, mooie columns en overdenkingen.

 

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved