fbpx
Home Achtergrond Trouwen met of zonder liefde

Trouwen met of zonder liefde

Koninklijke huwelijken in de kunst

door Danielle Feddes
Een schilderij met daarop links een man (frederik hendrik) en in het midden een vrouw met drie jonge dochters.

Trouwen en hertrouwen doe je uit liefde. Althans, zo denken wij erover in de 21e eeuw. Maar vroeger  ̶  en in sommige landen nog steeds  ̶  kon je ook trouwen omdat het gunstig was: voor het bruidspaar, voor een van de twee of voor de ouders van het bruidspaar.

Dat gold ook lange tijd voor koninklijke huwelijken, zoals die van Frederik Hendrik en zijn achternicht Amalia van Solms. Gerard van Honthorst schilderde dit echtpaar met hun drie jongste dochters. Amalia van Solms bestelde dit schilderij voor Huis ten Bosch. Ernaast hingen portretten van hun oudste, al getrouwde kinderen: Willem II en  zijn Engelse vrouw Mary (die trouwden toen ze respectievelijk 14 en 9 jaar waren), en Louise Henriëtte en Frederik Willem I van Brandenburg. De zoon van Willem II en Mary, stadhouder Willem III, trouwde met de dochter van de Engelse koning in 1677, en  kwam daar zelf op de troon.

Politieke huwelijken

Deze huwelijken waren dus weloverwogen politiek. Zo verwierven de Oranjes een plek tussen de Europese vorsten, kon een vorst door vererving zijn grondgebied uitbreiden of de troon bestijgen in een ander land. De drie jongste dochters van Amalia en Frederik Hendrik zouden trouwen met Duitse prinsen. Overigens beperkte het Huis Oranje-Nassau zich tot enkel huwelijken met protestantse geslachten. Het eerste katholieke lid van ons Koninklijk Huis is prinses Irene. De eerste niet-adellijke persoon die met een lid van het Koninklijk Huis trouwde, is mr. Pieter van Vollenhoven.

Gerard van Honthorst was overigens een zeer beroemde Nederlandse schilder, een van de meest begaafde volgelingen van Caravaggio. Een prachtig werk is ‘Kindertijd van Christus’ (1620), dat in de Hermitage in Sint-Petersburg te zien is.

Tekst: Monique Boom

Beeld: Frederik Hendrik en zijn vrouw Amalia van Solms en hun drie jongste dochters (Rijksmuseum Amsterdam).

Dit artikel vind je in de kunstrubriek van Elisabeth No 3, een themanummer over hertrouwen. In Elisabeth Magazine ontdek je interessante artikelen over diverse actuele thema’s op het gebied van geloof, relaties, natuur, kunst, psychologie en duurzaam leven. Wil je ook een abonnement? Kijk dan gauw op onze abonnementenpagina en kies jouw abonnement!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved