fbpx
Home Thema'sBemoediging Een nieuwe partner na echtscheiding of overlijden

Een nieuwe partner na echtscheiding of overlijden

Hoe verwelkom je als schoonfamilie de nieuwkomer?

door Danielle Feddes
Een jong stel met allebei een wit shirt en een spijkerbroek loopt gearmd op straat. Op de achtergrond een wit gebouw, en links bomen. Om haar arm heeft zij een rieten, ronde tas

Als een familielid na echtscheiding of overlijden weer een nieuwe partner vindt, dan vindt de schoonfamilie daar ook vaak van alles van. Hoe kun je als schoonfamilie de nieuwkomer toch hartelijk verwelkomen?

Als je op internet cijfers opzoekt over het huwelijk, kun je nog weleens verrast worden. In Nederland worden jaarlijks ongeveer 74.000 huwelijken gesloten. Stel je voor, terwijl je in vergadering zit of boodschappen doet, zijn er in ons land elke dag zo’n tweehonderd paren die vol hoop op een gelukkige toekomst elkaar het jawoord geven (en op Valentijnsdag zelfs nog meer). Mannen zijn gemiddeld 35,1 jaar, vrouwen 31,8 jaar oud wanneer zij voor het eerst trouwen. Ik had niet gedacht dat die leeftijd zo hoog zou zijn, maar de reden is dat veel stellen eerst samenwonen.

Een nieuwe partner, een nieuwe kans

In 2022 werden ongeveer 89.000 huwelijken door echtscheiding ontbonden, tegen 65.000 door overlijden. Een huwelijk dat eindigt in een echtscheiding – het valt allemaal te lezen op cijfers.net/huwelijk en cbs.nl – duurt gemiddeld 14 jaar. Hoe succesvol tweede en derde huwelijken zijn, daarover zijn de onderzoeken niet eenduidig. Hoe dan ook, het is fijn als iemand na een ongelukkige tijd – een echtscheiding of het overlijden van een partner – weer een nieuwe kans krijgt.

Daarover gesproken: wat ik altijd zo wonderlijk vind, is dat mensen die na een goed huwelijk een partner verloren hebben, toch weer opnieuw gelukkig kunnen worden met iemand anders. Je hebt zoveel meegemaakt met je geliefde, vakanties beleefd, intieme momenten gedeeld, misschien samen kinderen gekregen – zoveel mooie herinneringen. En dan blijkt het toch mogelijk dat je na een periode van rouw verliefd wordt en weer een fijn tweede huwelijk mag beleven.

De nieuwkomer verwelkomen

In onze familie- en vriendenkring hebben we al met heel wat tweede en zelfs derde partners kennisgemaakt. De eerste keer dat een nieuwkomer zich aandiende, ik was toen rond de twintig, had ik mijn oordeel al klaar voordat ik de persoon in kwestie ontmoette. De kennismaking verliep stroef en onze relatie bleef moeizaam. Ik heb spijt van mijn houding van destijds.

Sindsdien verwelkom ik de nieuwe geliefde van broer, zus of vriend(in) met een hartelijke omhelzing, een dikke kus en zonder terughoudendheid. Wat er ook eventueel aan voorafging, het is niet aan mij om te oordelen over de nieuwkomer. Ik probeer me in te leven in hoe het is om weer in een nieuwe schoonfamilie terecht te komen. Ik zou het zelf heel spannend vinden. En hopen op een vriendelijke ontvangst. Dus ik kan hierin alleen maar Jezus volgen, die kort en goed zei: ‘Behandel de ander zoals je zelf behandeld wilt worden’.

Tekst: Thea Westerbeek

Beeld: Pexels, Karolina Grabowska

Elisabeth Magazine No3 gaat over hertrouwen. Ben je nog geen lid en wil je ook graag twee keer per maand de Elisabeth ontvangen? Kijk dan hier voor een abonnement. Je kunt ook eerst 6 nummers op proef nemen voor slechts € 13,50.

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved