In Elisabeth recenseert lezen én beoordelen lezers nieuwe titels. Ditmaal: Geloof jij dan nog? In gesprek met niet-gelovigen van Hetty Lalleman.
Over ‘Geloof jij dan nog’:
Geloven is in onze westerse wereld niet meer vanzelfsprekend. Steeds meer mensen noemen zich niet-religieus of atheïst. Wat zeg je als mensen allerlei argumenten hebben tegen het christelijk geloof? Hoe leg je uit wat het christelijk geloof voor je betekent?
Dit boek geeft christenen aanknopingspunten om met niet-gelovige vrienden, collega’s en familie te praten over het belang van het geloof in God. Het is ook geschikt voor groepsgesprekken.
Auteur:
Hetty Lalleman. Dr. Hetty Lalleman is theoloog en doceerde 35 jaar het Oude Testament. Zij is verbonden aan Spurgeon’s College in Londen als Senior Research Fellow. Het is haar passie om relaties op te bouwen met niet-gelovigen.
Uitgever:
Ark Media
Prijs:
€ 14,99
Eerste indruk/vormgeving:
Een mooi, dun boekje (91 pagina’s) met een duidelijke en actuele titel. Korte en overzichtelijke hoofdstukken, waardoor het gemakkelijk en snel leest. Door de uitgelichte zinnen zie je in een oogopslag waar het stuk over gaat.
Verhaallijn:
Geloven is in onze westerse wereld niet meer vanzelfsprekend. In Nederland noemt ongeveer de helft van de mensen zich atheïst, agnost, of niet-religieus. Hoe kun je iemand die zich atheïst noemt bereiken met het evangelie? Wat zeg je als mensen allerlei argumenten hebben tegen het christelijk geloof, bijvoorbeeld dat geloof en wetenschap elkaar uitsluiten, of dat het Oude Testament vol staat met geweld? Wat zeg je als mensen het ‘bevrijdend’ vinden om ‘geen geloof’ te hebben?
De schrijfster stipt pittige vragen aan, die leven onder veel mensen. Ze heeft zich grondig verdiept in wat grote denkers zeggen over het christelijk geloof, maar ook de vragen van de ‘man in de straat’ komen voorbij, de mensen die ze wekelijks in de buurt bij de kerk ontmoet. Mensen die het goed hebben, jong zijn, goed verdienen en een prima leven hebben.
Hoewel het in het westen heel gewoon lijkt om ‘niet religieus’ te zijn, is dat wereldwijd helemaal niet het geval. Nog altijd is de grote meerderheid van de wereldbevolking op een of andere manier religieus. Mensen blijken behoefte te hebben aan een leidende band van boven. Lalleman wil in dit boek laten zien hoe belangrijk het christelijk geloof is voor je hele leven en hoe het antwoord geeft op de diepste vragen van je bestaan.
Een paar quotes uit het boek:
Het scheppingsverhaal maakt wetenschap mogelijk –
De Bijbel denkt niet in termen van geloofssystemen of leerregels –
Geloven is tegendraads –Mensen hebben mensen nodig –
Bij de behoefte aan ‘community’ heeft de kerk uitgelezen kansen om mensen te bereiken met het goede nieuws over Jezus Christus – De mens is niet ‘van nature goed’; dat is geen pessimisme, maar realisme –
Geloof maakt van mij meer een realist dan iemand die in een hogere werkelijkheid zweeft.
Leesbaarheid:
Eenvoudig, toegankelijk taalgebruik. Lalleman schrijft verhalend en vervalt niet in een systematische opsomming van feiten. Door haar jarenlange ervaring als docent en praktijkdeskundige (ze is actief betrokken bij projecten in haar multiculturele buurt), is ze goed op de hoogte van de vragen die mensen hebben over het christelijke geloof.
Dit is mijn verwachting van het boek:
Ik verwacht een inspirerend boek over hoe je goede gesprekken met niet-gelovigen kunt aangaan. Welke vragen kun je verwachten in zo’n gesprek en wat kun je op moeilijke vragen antwoorden?
Maakt dit boek die verwachting waar? Waarom wel of niet?
Hetty deelt situaties waar ze zelf tegenaan liep en hoe ze daarmee omging. Ook is ze op de hoogte van wat grote denkers, schrijvers en filosofen zeggen over het christelijk geloof. Lalleman wil in dit boek laten zien hoe belangrijk het christelijk geloof is voor je hele leven en hoe het antwoord geeft op de diepste vragen van je bestaan. Ik denk dat ze daar heel goed in geslaagd is. Knap hoe ze op misschien wel de lastigste geloofsvragen een eenvoudig en aannemelijk antwoord weet te geven.
Dit valt me op aan het boek:
Het boek is lekker dun en goed leesbaar. De schrijfster behandelt moeilijke vraagstukken, zonder al te theoretisch te worden. Het verhaal blijft boeien.
Dit spreekt me aan in het boek:
Het boek is heel geschikt om je te helpen in je gesprekken met niet-gelovige vrienden, collega’s of familieleden, Je kunt het natuurlijk ook aan hen doorgeven zodat ze het zelf kunnen lezen.
Dit spreekt me minder aan:
N.v.t.
Typeer het boek in 3 woorden:
Geloofsvragen – christelijk geloof – gesprekken
Dit wil ik verder nog kwijt:
Door de ietwat saaie omslag zou je dit boekje zo over het hoofd zien en dat zou jammer zijn. Echt de moeite van het lezen waard!
Dr. Hetty Lalleman heeft meer dan 35 jaar lesgegeven in het Oude Testament; ze woont in Londen en is verbonden aan Spurgeon’s College. Heb je ook een vraag over een lastige bijbeltekst? Mail naar redactie@elisabethmagazine.nl.
Tekst: Daniëlle Feddes
Lees meer boekrecensies en word lid van Elisabeth Leest, onze online boekenclub. Neem ook eens een kijkje op Royal Jongbloed. Daar staan nog meer mooie en interessante boeken. En ontvang je onze nieuwsbrief al? Hierin houden we je op de hoogte van nieuwe recensies en artikelen uit Elisabeth Magazine.
Wil je voortaan 2x per maand zelf ons prachtige magazine ontvangen? Neem dan nu een abonnement op Elisabeth Magazine. Of vraag eerst een proefabonnement aan.