fbpx
Home Thema'sGezondheid De jeneverbes (Juniperus Communis L)

De jeneverbes (Juniperus Communis L)

Culinair en gezond

door Danielle Feddes
de jeneverbes

De jeneverbes in de Bijbel

We lezen in de Bijbel dat Elia na een uitputtingsslag met koning Achab en de baälspriesters, aankwam bij een jeneverboom. Hier zakte hij moegestreden neer en bad hij of God zijn ziel tot zich zou nemen. Elia was levensmoe, uitgeput en depressief (1 Koningen 19:4-5).

De jeneverboom zou vermoeide reizigers nieuwe krachten geven

De jeneverboom is een boom met bessen die krachtige sappen en oliën bevatten. Men dacht vroeger al dat slapen onder zo’n boom vermoeide reizigers nieuwe krachten zou geven. De NBV en de HSV vertalen het Hebreeuwse ‘rothem’ met jeneverboom, maar andere vertalingen hebben het over de witte brem.

Lees ook: Emoties toelaten: hoe ga je ermee om wanneer iets moeilijks gebeurt?

De culinaire jeneverbes

Jeneverbessen worden traditioneel gebruikt in de Centraal-Europese keuken, bijvoorbeeld in zuurkool, stoofschotels, de bereiding van wildgerechten en het op smaak brengen van marinades, saus, ragout, paté en gevogelte.

Ook wordt de jeneverbes gebruikt om verschillende likeuren te aromatiseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aromatiseren van gin, jenever en benedictine.

Zoem zoem, ook zo’n last van die muggen?

Jeneverbesolie tegen muggen

Ook zo’n last van muggen en andere vervelende insecten die ’s nachts om je oren zoemen en je uit je slaap houden, of die overdag als je lekker buiten bent je huid lek prikken?

Jeneverbesolie houdt muggen en insecten veilig op afstand; zij houden niet van die typische geur. Een paar druppeltjes op je kussen of op je armen en benen en alle muggen blijven bij jou uit de buurt!

Met jenever(bessen) hoopte men jicht, reuma en stijfheid te voorkomen

Wist je dat:

  • … het duurzame, cederachtige hout van de jeneverbes op bevel van Hannibal gebruikt zou zijn voor de balken in de tempel van Artemis te Efeze? Plinius maakt hier melding van.
  • … de jeneverbes een belangrijk ingrediënt werd van de distillatieproducten jenever en gin? Met jenever(bessen) hoopte men jicht, reuma en stijfheid van spieren en gewrichten te voorkomen.
  • … pastoor Kneipp de pure jeneverbes gebruikte als medicinale kuur voor de maag?

Tekst: Marlon van den Bos

Beeld: Sam Divita – pexels 

Als muziek het voedsel der liefde is, speel dan verder.

William Shakespeare, 1564-1616

 

In Elisabeth Magazine lees je in de rubriek Spys en drank meer leuke culinaire weetjes. Probeer ons prachtige magazine eens uit en neem een proef-, jaar- of tweejaarabonnement. Je ontvangt de Elisabeth dan elke veertien dagen bij jou thuis! Bij een tweejaarabonnement ontvang je nu tijdelijk het boek ‘Putten uit de Bron’ van Tineke Tuinder cadeau!

Heb je zelf al een abonnement? Maak dan een ander blij en geef eens een cadeau proefabonnement. 

 

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved