fbpx
Home Column Nieuwe trend: de groene kerk

Nieuwe trend: de groene kerk

door Daniëlle Heerens

Hebt u ooit van een groene kerk gehoord? Toch wordt het zo langzamerhand een begrip. Het gaat dan uiteraard niet om een kerk die groen van kleur is. In een groene kerk kiest de gemeente ervoor om duurzaamheid invulling te geven – en dat ook uit te dragen.

Eigenlijk is rentmeesterschap een mooiere term voor duurzaamheid. We behoren als goed rentmeester met de schepping om te gaan. Dat maakt ons als individu en als geloofsgemeenschap ‘geloof-waardig’. Gelukkig zetten steeds meer geloofsgemeenschappen het thema op de agenda. Er is zelfs een jaarlijkse scheppingszondag. Er is ook een heuse Groene Bijbel uitgebracht (nu als e-book). Daarin zijn tal van achtergrondartikelen over natuur en rentmeesterschap toegevoegd. En alle teksten die inhoudelijk gaan over rentmeesterschap, zijn groen geaccentueerd.

Het blijkt wel hoeveel wijze woorden er in de Bijbel staan geschreven over onze omgang met de schepping. Toch wel een schril contrast met de hedendaagse realiteit, waarin we als mensen helemaal niet zo duurzaam met deze prachtige aarde omgaan. Daar is weinig groens aan, zou je haast zeggen.

Uitzonderingen daargelaten, want er komen gelukkig steeds meer inspirerende activiteiten op dit vlak. Ook in kerkelijke gemeenschappen. Zeker in de zogenoemde groene kerken.

Wat zou het mooi zijn als de natuur weer terrein wint de komende tijd. Niet steeds minder insecten, maar juist meer. Niet minder huismussen en huiszwaluwen, maar meer. Dat het aantal bomen op aarde niet met miljarden per jaar afneemt, maar juist weer toeneemt. Dat we erin slagen de uitstoot van broeikasgassen aan banden te leggen. En dat we de gletsjers en de ijskappen weer zien groeien. Dat het plastic in de rivieren en oceanen verdwijnt.

Ik ben ervan overtuigd dat we de Schepper dienen, als we goede en oprechte rentmeesters worden.

Tekst: © Elisabethbode (Reinier van den Berg)

De Elisabethbode is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Reageren

* Door dit formulier te gebruiken, gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved