fbpx
Home Column ‘Duurzaamheid kost alleen maar geld’

‘Duurzaamheid kost alleen maar geld’

door Maaike Sloetjes

Al dat gedoe over duurzaamheid: het kost alleen maar geld. Gedachten die maar al te vaak hardop worden uitgesproken. En soms klopt het nog ook…

Kijk maar naar elektrische auto’s. Die zijn voor de gewone man of vrouw toch amper te betalen. Toch is de waarheid, zelfs bij dit  voorbeeld, genuanceerder dan het op het eerste gezicht lijkt. Een elektrische auto is bij aanschaf inderdaad flink aan de prijs. Een populair model zoals de Tesla 3 kost toch al gauw 50.000 euro. Veel geld. Tweedehands elektrische auto’s zijn helaas nog behoorlijk schaars. Maar de uiteindelijke kosten van het rijden van een elektrische auto worden niet uitsluitend bepaald door de aanschafprijs. De afschrijving van elektrische auto’s is betrekkelijk laag, de auto’s houden hun waarde. Niet verwonderlijk, want ze gaan heel lang mee en er kan eigenlijk maar weinig kapot gaan. De batterijen kunnen met gemak 25 jaar mee! Overige onderhoudskosten zijn zeer beperkt. Bovendien is stroom veel goedkoper dan benzine of diesel. Al helemaal als je de stroom zelf kunt opwekken met zonnepanelen.

Dus over een periode van bijvoorbeeld vijf jaar kan de gemiddelde automobilist in totaal goedkoper uit zijn met een (in aanschaf vrij dure) elektrische auto. En uiteraard, het is duurzaam. Ook als je de productie van deze auto en alle onderdelen in vergelijking met benzine­ en dieselauto’s eerlijk meeweegt. Ook geld opzijleggen voor bijvoorbeeld isolatie en zonnepanelen is een prima idee. Een duurzaam huis met een gunstig label houdt beter zijn waarde, is goed verkoopbaar en het woont bovendien comfortabeler. De lagere energielasten maken dat je de investering uiteindelijk terugkrijgt. Dat geldt ook voor zonnepanelen. Het wordt gezien als een uitstekende, goed renderende belegging.

Wat beleggingen betreft, mensen die wat ruimer in het spaargeld zitten, onderzoeken doorgaans de mogelijkheden om een goed rendement op het spaargeld te ontvangen. Dat kan goed wanneer je belegt in duurzame fondsen en bedrijven. Zo help je mee om onze wereld weer iets duurzamer te maken. Alle beetjes helpen!

Tekst: © Elisabeth (Reinier van den Berg)
Beeld: Unsplash (Michael Marais)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved