fbpx
Home Thema'sNatuur Duurzaam leven: 13 ‘groene stappen’ die je meteen kunt zetten

Duurzaam leven: 13 ‘groene stappen’ die je meteen kunt zetten

door Maaike Sloetjes

Op een warme dag in het voorjaar zit ik met mijn twee zoontjes van 4 en 2 in de speeltuin. Ze zijn lekker aan het spelen, wanneer de jongste naar mij toe komt lopen met iets in zijn hand. Het is een drinkpakje. Voor ik het doorheb, stopt hij het in zijn mond. ‘Nee, dat is afval’, roep ik nog, maar te laat…

Vanaf dat moment ruim ik samen met mijn twee zoontjes regelmatig rondslingerend afval op in de speeltuin. En alsof het de normaalste zaak van de wereld is, helpen mijn twee zoontjes mee. Voor veel mensen is dit misschien een wonderlijk tafereel, maar voor mij is het een van de manieren om te laten zien dat ik zorg wil dragen voor de schepping.

Door God gemaakt

Ik geloof dat alles wat leeft en groeit door God is gemaakt. Als ik Genesis 1 lees, zie ik dat God trots was op wat Hij heeft gemaakt. De woorden: ‘Hij zag dat het goed was’ staan meerdere keren in de tekst. Vervolgens legt Hij de schepping in de handen van de mens. Hij vertrouwt het ons toe. Eigenlijk is de allereerste opdracht die we krijgen in de Bijbel: zorgen voor Gods schepping!

Daarom probeer ik samen met mijn gezin de wereld een stukje beter te maken en zo glimpjes te laten zien van de wereld zoals God die bedoeld heeft. Ben je benieuwd wat jij kunt doen? Of weet je niet goed waar te beginnen? Dan hoop ik je op deze pagina’s te inspireren. Het hoeft niet allemaal tegelijk, maar elke stap is er een. Dus waarom zou je vandaag niet beginnen, of die volgende stap zetten? Lees hier mijn tips>>

Duurzaam leven thuis

  1. We gooien nog steeds heel wat voedsel weg, en dat is onnodig en zonde. Door weekmenu’s te maken, doe je gerichter boodschappen en belandt er minder in de afvalbak.
  2. Met douchen gaat veel water verloren. Vang het douchewater op in een emmer en gebruik dit voor schoonmaakklusjes in het huis.
  3. Wist je dat je sommige groente kan laten ‘terug’ groeien? Voorbeeld: Zet het uiteinde van de prei of een romane slakrop in de natte grond. Heb geduld en houd goed vochtig. Na een week of twee zie je het begin van een nieuwe prei of sla uit het uiteinde groeien. Je hoeft dus niets meer weg te gooien!
  4. Maak zelf een schuurspons van natuurlijk materiaal of hergebruik een uiennetje. Dit kan door er een te haken of breien van sisaltouw of door het uiennetje te hergebruiken. Vouw het netje op tot een klein rondje of vierkantjes. Naai of haak het rondom(en eventueel een paar keer overdwars) en je hebt een pannenspons!

Groene stappen in de kerk

  1. Wat zegt de Bijbel eigenlijk over rechtdoen en zorgen voor de Schepping? In de Micha Cursus wissel je bijbelstudie af met praktische opdrachten. Kijk op www.michacursus.nl.
  2. Ook als kerk heb je volop mogelijkheden om duurzame keuzes te maken. Denk maar eens aan het inkoopbeleid of de parkeerplaats of het groen rondom de kerk. Op groenekerken.nl vind je een toolkit met concrete stappen om mee aan de slag te gaan.
  3. Maak van jullie kerktuin een plek waar insecten als bijen en vlinders graag vertoeven. Mooi signaal naar de beurt en een kleurig en geurig geheel. Of: maak er een moestuin van waar je samen met mensen uit de buurt in werkt!
  4. Is de koffie in jullie kerk al eerlijke en biologisch? Of wat denk je van de avondmaalswijn? Vraag het na en bied een eerlijk en biologisch alternatief.
  5. Zamel als kerk niet alleen in voor de voedselbank maar organiseer ook een kledinginzameling. Deze kan je brengen naar een kledingbank, het azc of bijvoorbeeld naar een winkel van het Leger des Heils.

Duurzaamheid in de buurt

  1. Organiseer een buurtschoonmaak. Trommel je (klein)kinderen en buurtgenoten op en ruim rondslingerend afval op in de lokale speeltuin of het plantsoen om de hoek.
  2. Is er een stukje gras in de buurt? Vraag dan eens bij jullie gemeente of je hier wilde bloemzaadjes mag zaaien. Dat is niet alleen een genot voor oog, maar ook voor de bijen! Spreek wel tijdig af met de gemeente dat ze het veldje niet gaan maaien!
  3. Ga met de buren een avond aan de slag om zelf bijenwasdoeken te maken of je eigen wasmiddel. Op internet vindt je veel voorbeelden hoe je dit zelf kan maken en welke ingrediënten je nodig hebt.
  4. Organiseer een ruilfeestje. Waar je kleding en spullen kan ruilen met je buren. Iets wat jij nooit meer gebruikt kan van waarde zijn voor een ander.

Annemarthe Westerbeek is coördinator van Micha Nederland. Micha Nederland ontwikkelt praktische en prikkelende materialen, zoals de Micha Cursus en Micha Zondag, waarmee christenen en kerken concrete stappen kunnen zetten naar een duurzame en rechtvaardige levensstijl. Annemarthe is onlangs uitgeroepen tot duurzame jonge honderd 2020 (dj100.nl).

Meer tips en ideeën vind je op de Groene Bucketlist die je gratis kunt downloaden via de website van Micha Nederland. (selecteer: duurzaam).

Tekst: © Elisabeth (Annemarthe Westerbeek en Annemarie van den Berg-Nap)
Beeld: Unsplash (Laura Mitulla)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved