fbpx
Home Column Ben jij een hardloper of een kringloper?

Ben jij een hardloper of een kringloper?

door Maaike Sloetjes

Je hebt mensen die hardlopen. En je hebt mensen die kringlopen. Met dank aan mijn man Johan voor deze openingszin. Wij behoren samen tot de laatste categorie, al zijn we heus wel sportief. Want kringlopen is een echte sport. Zoek je iets specifieks, dan is het er niet. Maar de sport is dat je net zo lang blijft kringlopen, tot je eindelijk tegenkomt wat je wilt hebben. Je moet volhouden. Het is een duursport – maar dan niet duur.

Onze liefde voor deze sport is begonnen in een tijd dat je dat niet deed: ‘afdankertjes’ kopen die een ander had gedragen. Maar ik dacht, destijds niet al te bemiddeld: waarom duur kopen als ik kleren voor een prikkie kan aanschaffen? Ik stop ze wel in de wasmachine. Zo kocht ik dertig jaar geleden een dik, gevoerd vest van een beste kwaliteit, dat ik nog steeds graag draag. We vonden ook een paar leuke terracotta huisjes, waar je een waxinelichtje in kunt doen. Met Kerst stond er een heel dorpje in de vensterbank, nou ja, een gehuchtje dan. Helaas zijn de huisjes bijna allemaal gesneuveld. Tegenwoordig kun je ze in de winkel kopen van wit keramiek, maar dat vinden wij minder uitdagend.

Niet alléén voor het milieu
De afgelopen jaren is het kringlopen enorm populair geworden. Mensen doen het niet alleen uit zuinigheid, maar ook voor hun plezier. En uit het oogpunt van duurzaamheid, dat geldt ook voor ons. Iemand vroeg toen wij gingen verhuizen of we eindelijk een nieuw bankstel zouden aanschaffen, ‘in plaats van die ouwe meuk’. Maar bij het inrichten van onze woning keken we juist eerst of iets tweedehands verkrijgbaar was. Pas daarna kochten we het in de winkel of online. Toegegeven, niet alléén voor het milieu. Ook omdat de vooroorlogse stijl ons meer aanspreekt dan de eenvormigheid die de meubelboulevards vaak bieden.

Nog een ander aspect van tweedehandsjes: het intrigerende verhaal erachter. Wiens jas hing aan onze oude kapstok? Welke gesprekken hebben onze rookstoelen gehoord? In welk pand flonkerde onze kroonluchter? Het prikkelt de fantasie.

De mooiste tweedehandsjes zijn natuurlijk erfstukken. Hoe vaak kom je in huiskamers niet een theekastje tegen, ooit nog van oma geweest? Of de antieke klok met een paard erop, het porseleinen kaststel en paps pijpenrek? Dierbare herinneringen: die maken ouwe meuk extra leuk.

Tekst: © Elisabeth (Thea Westerbeek)
Beeld: Unsplash (Onur Bahcivancilar)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved