Home Thema'sGeloven Jan Willem van Delft: ‘Ik weet nu zeker dat ik geliefd ben’

Jan Willem van Delft: ‘Ik weet nu zeker dat ik geliefd ben’

door Maaike Sloetjes

Creativiteit is een cadeau en de muziek is een heerlijk wereldje om in te verkeren, vindt pianist Jan Willem van Delft. Maar je kunt jezelf er ook in tegenkomen: een vraag van een Duitse cellist zette zijn leven op z’n kop.

Een musicus als jij, is die ook spelenderwijs groot geworden?
,,Zeker! Mijn jeugd in het dorp Bleiswijk was onbezorgd. Ik groeide op met twee jongere zussen in een dijkwoning buiten het dorp en herinner me vooral eindeloos spelen: voetballen, buiten rondstruinen of als het regende binnen iets maken van lego. Muziek was echt een uitlaatklep: pianospelen natuurlijk, maar ook het draaien van singletjes van mijn vader. En dan mee drummen op een dozendrumstel op mijn bed: Paul Simon, Herman van Veen en Ekseption. Eigenlijk wilde ik stiekem ook wel drummer worden.”

Wat leerde je van je ouders?
,,Doe waar je goed in bent en ontwikkel je daarin. Zo gaven mijn ouders me de bijzondere gelegenheid om op mijn dertiende auditie te doen voor de Havo voor Muziek en Dans in Rotterdam. Dat zie ik als een belangrijk sleutelmoment in mijn leven, waar ik ze nog steeds dankbaar voor ben. Het leidde uiteindelijk tot het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en tot mijn loopbaan in de muziek. Daar hebben zij de aanzet toe gegeven.”

Je kreeg een mooie carrière als pianist. Maar in 2011 liep je vast…
,,Er was altijd een diep gevoel in mij dat ik niet goed genoeg was – en dat ik daardoor ook niet genoeg liefde kon geven aan de mensen om mij heen. Dat maakte dat ik geestelijk met mijn rug tegen de muur kwam te staan. Haast een soort dubbelleven waarin ik mezelf niet echt liet zien. Toen belandde ik op een seminar van christelijke musici, waar ik samenspeelde met een Duitse cellist. Hij had de moed om eerlijk te zeggen: ‘Er is iets in jouw spel, een droefheid.’ Ons gesprek daarover is het begin geworden van de grootste verandering in mijn leven. Ik ben hem daar nog steeds dankbaar voor. Eigen lijk hebben we allemaal types als die man nodig die ons eerlijk durven te bevragen.”

Welke verandering vond bij jou plaats?
,,Na dat seminar besefte ik dat ik eigenlijk een soort wonder nodig had van binnen: genezing van mijn hart. En dat is ook gebeurd! Gewoon op mijn bed, in stilte. Daar las ik Jesaja 53 over het offer van Jezus, en toen kwam er een diep besef van wat God voor mij gedaan heeft. Heel rustig ging dat. Wonderlijk genoeg is toen het diepe gevoel van twijfel, onzekerheid en niet genoeg liefde kunnen geven voor altijd verdwenen. Ook aan de liefde voor mijn vrouw of mijn familie heb ik sindsdien nooit meer getwijfeld! Ik zeg niet dat ik nooit meer twijfel of onzeker ben, maar ten diepste is er iets veranderd, en dat gaat over weten dat ik geliefd ben. Die zekerheid heb ik nu.“

Jan Willem van Delft (40) is pianist en arrangeur die onder andere optreedt bij Nederland Zingt, Hour of Power en het project Oden van Salomo, met muzikanten André Bijleveld en Janine Beens. Ook leidt hij het Jan Willem van Delft Trio. Hij woont in Veenendaal met zijn vrouw Gerdien, illustrator en beeldend kunstenaar, en heeft twee kinderen: Juda en Hosanna.

Het hele interview met Jan Willem van Delft is te lezen in Elisabeth nr. 17.

Tekst: © Elisabeth (Niek Stam)
Beeld: Niek Stam

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!