fbpx
Home Column Gesprek over de heg

Gesprek over de heg

door Caroline de Vente
luisteren

Zondagmiddag. Ik haast me naar de auto: zo dadelijk begint de kerkdienst waarin ik zal voorgaan. In mijn ooghoek zie ik de buurvrouw. Ze loopt met betraande ogen door de tuin. Toch maar even naar haar toe. Ze vertelt dat er in haar gezin die zondagmiddag een gesprekje ontstond over geloof en kerk – maar dat liep uit de hand. ‘Ze begrijpen me gewoon niet’, zegt ze zachtjes. Het gesprek over de heg met de buurvrouw duurt langer dan ik eigenlijk wil. Ik zeg: ‘Nu moet ik echt weg.’ Ze zegt eenvoudig: ‘Fijn dat je even naar me wilde luisteren.’

‘Dat mut de domminee maor zegg’n’

Eén minuut voor aanvang van de kerkdienst kom ik de kerkenraadskamer binnen. Priemende ogen van verontruste ouderlingen kijken me verwijtend aan: dominee, wat bent u laat.

‘Ik moest even naar iemand luisteren, broeders.’ Ze snappen het niet, geloof ik.

Wie in deze tijd in gesprek wil over persoonlijke vragen rond geloof en kerk, doet er verstandig aan vooral goed naar de ander te luisteren. Wij zijn zo bang dat we niet de goede woorden vinden. Want daarvoor hebben we niet doorgeleerd. Bij ons in het dorp zeggen ze dan: ‘Dat mut de domminee maor zegg’n…’ Maar ieder gelovig mens kan het, luisteren is niet moeilijk!

Veel mensen geven adviezen als iemand problemen heeft. Zou je niet eens zus en zou je niet eens zo? Maar op zulke ‘fijne’ adviezen zit de gesprekspartner helemaal niet te wachten. Zelfs als je goedbedoelend zegt: ‘Joh, dat valt toch wel mee’, neem je je gesprekspartner niet serieus. Daarom werkt bidden. Als je bidt en erop vertrouwt dat Gód luistert, hoeft Hij niks terug te zeggen. God geeft geen adviezen. Maar Hij luistert wel!

’t Stiet te luuster’n, zeggen ze op de Veluwe. Dat betekent zoveel als: het is windstil. Meestal zeggen we dat, als er een weersverandering op komst is. Laten we daarin maar oefenen, in ’t stiet te luuster’n. God spreekt in de stilte.

Tekst: © Elisabeth (Hans van Ark, PKN-predikant in Vorchten)
Beeld: Kaboompics (via Pexels)

 

 

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved